Menetelés Brüsszelbe

2018. május 11. 07:51

Az uniós elitnek meg kell barátkoznia a „populista” erőkkel. Vagy oda kell figyelnie arra, amit az emberek mondanak.

2018. május 11. 07:51
Őry Mariann
Őry Mariann
Magyar Hírlap

„Olaszországban ismét az okozza a nehézséget, hogy a számos törésvonal mentén szakadozó társadalom nem adott egyetlen politikai erőnek vagy szövetségnek akkora legitimációt, hogy az egyedül, gond nélkül kormányt tudjon alakítani. Az olaszok nincsenek egyedül, a koalícióalakítás Hollandiában, Németországban, Csehországban is gond volt, Ausztria üdítő kivétel volt. 

Egészen más a helyzet Magyarországon, ahol olyan magas a kormány legitimációja, amelyről álmodni se mernek a legtöbb uniós országban – és az ezzel járó politikai stabilitás a gazdaság számára is jó alap. A másik fontos tanulság, hogy nem véletlenül küzd Salvini az ellen, hogy szakértői kormány legyen, amit szerinte majd Brüsszel és Berlin fog irányítani. A baloldali kötődésű Mattarella köztársasági elnök minapi beszéde eléggé egyértelművé teszi, hogy valójában legkevésbé sem akar M5S–Lega-kormányt, fel is szólalt az ellen, hogy az emberek a nemzetállamban lássák a megoldást, hiszen szerinte inkább több uniós integrációra van szükség. Ha Salvini és az M5S-t vezető Luigi Di Maio valóban olyan jól haladnak, ahogy mondják, célegyenesben lehet az új olasz kormánykoalíció.

Ez újabb pofon az uniónak, s ismét azt mutatja, hogy az uniós elitnek meg kell barátkoznia a »populista« erőkkel. Vagy oda kell figyelnie arra, amit az emberek mondanak.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Rasdi
2018. május 12. 11:32
Az un. "szakértői kormány" mindenhol a "nemlétező" háttérhatalom bábja. A "szakmaiság" jelszavával a legbeváltabb lesöpörni minden nemzeti vagy értékelvű törekvést. (Más kérdés, hogy ez a "báb" mivolt azután létező intézménnyel. pl. EU irányítóval szemben jelentkezik.)
tatface
2018. május 11. 12:14
"Az uniós elitnek meg kell barátkoznia a „populista” erőkkel." Ez még talán menni fog, de a populista erők támogatóinak majd sokkal nehezebb lesz megbarátkoznia a populista erők kormányzásával.
zolizolizoltan
2018. május 11. 11:19
Lazán populistának nevezik azokat a politikusokat, akik kimondják azt, amit a nép gondol. Van egy másik oldaluk a azoknak a politikusoknak, akik "lepopulistázzák" az ellenfeleiket. Ezek a politikusok képtelenek meggyőzni a többséget a maguk igazáról, mert legtöbbször csak egy szűk réteg vagy törzs érdekeit képviselik. Ezért populistáznak.
Pelso j.
2018. május 11. 08:53
Aztán a (látszólagos) odafigyelés után mi történik? Hova vezetne, ha a kormányok egy az egyben az emberek akaratát valósítanák meg, tegyük fel, előzetes propaganda, agymosás nélkül..? Ja, Ausztria emlegetése meg kínos öngól.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!