Kiút a baloldal számára: a Corbyn-recept

2018. április 18. 07:48

A baloldali pártok sikeréhez elengedhetetlen, hogy szoros összefonódásban működjenek társadalmi mozgalmakkal.

2018. április 18. 07:48
Pap Szilárd István
Mérce

„Chantal Mouffe – más baloldali gondolkodókkal, például Nancy Fraserrel egyetemben – jó ideje érvel a baloldali populizmus szükségessége mellett. Az mostani cikke alapján nem teljesen egyértelmű, hogy miért lenne indokolt a populizmus fogalmának használata a corbyni receptre, hiszen az autentikus igazságosságalapú program és a társadalmi mozgalmakkal való szoros kapcsolat alapvető baloldali minta.

De ettől függetlenül Mouffe érvelésének van pár fontos tanulsága a magyar helyzetre. A legfontosabb ezek közül a felismerés, miszerint a baloldali pártok sikeréhez elengedhetetlen, hogy szoros összefonódásban működjenek társadalmi mozgalmakkal.

Magyarországon is olyan civil-pártpolitikai együttélésre lenne szükség, amelyen belül a két oldal nem kioltja egymást, hanem erősíti.
Az a mód, ahogyan Corbyn és az őt támogató, de a Munkáspárton kívül álló Momentum mozgalom együttműködik, akár inspirálhatná a magyar baloldali pártpaletta és vezetői grémium megújulásában érdekelt civileket és pártpolitikai szereplőket egyaránt.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 57 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Párhuzamos különvélemény
2018. április 18. 17:16
Ja, érteni vélem... Túl sok mindent akartál mondani, és azt egy fideszes keretbe helyezted, mintha az elmúlt pár év fideszes kormányzat következménye/hiábaj/kritikája lenne. Messzire vezetnek ezek a területgazdasági felvetéseid. Bp-en kívül vannak hagyományosan számottevő, regionális központok, persze különböző súllyal, amelyek folyamatosan nagyjából hozzák, tartják a maguk szintjét (pl. Győr, Nyíregyháza) vagy amelyek fakulnak (pl.Székesfehérvár). De vannak új feljövők is (pl. Kecskemét). Semmiképp sem "üres" a vidék. Nyilván a mezőgazdasági termelés jellege alapvetően megváltozott: gyorsabban, mint egy emberöltő, sokan nem találják a régi helyüket (pl. volt konzervgyár). Amit a cuculizmus elhagyása is "erősített" (=gyengített). De a privatizációs pangás ('90-es évek) sem tett jót. Ésatöbbi, vég nélkül lehetne ezt sorolni, mind fontos. Az eredményt, a valóságot nem lehet az aktuális politikai vezetésen elverni, mert mindez hosszú évtizedek összegződése. A kiút is hosszú, és nyilván lassabb, mint azt mindenki szeretné. Na, jó, nem is folytatom, mert teljesen csak ilyen általánosságokba csúszok fel. Mindenesetre világossá vált, hogy nem értek veled egyet. :-) Nem hiszek az önmaga ellenségévé váló, összeomló Fidesz-"rendszerben". :-)
br-o
2018. április 18. 13:25
Csak gratulálni tudnék egy magyar Corbynhoz. Végre megszűnne az ún. baloldal.
puszika
2018. április 18. 11:45
Az éjszaka azt álmodtam......................mondod Pistám. Már a pártokban sem bízol? Végső,összeomlás előtti pillanatodban gyógyszerként az anarchiát kínálod. Ritka nagy baromság!!
Aerion
2018. április 18. 10:24
Még a képét se bírom ennek a pasasnak, nemhogy a gondolatait. Undorító.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!