A Fideszre szavazott a legtöbb diplomás is

2018. április 11. 13:49

Ez nem csupán számban és arányában számottevő (egyben “a bunkó fideszes” toposzának ellentmondó), hanem azt is jelenti, hogy arányaiban vélhetőleg a Fideszre szavazott a legtöbb magyar diplomás.

2018. április 11. 13:49
Bátorfy Attila
Átlátszó

„Az sem életszerű, hogy a vidéki emberek ne találkoznának egészségügyi intézményekkel, iskolákkal, vagyis saját bőrükön is tapasztalhatják, hogy helyi szinten a közszolgáltatások milyen minőségűek.

Több, keverten valószínűbb verzió lehetséges:

Nem érdekli őket
Érdekli őket, de a migrációtól és Sorostól jobban félnek
Érdekli őket, de kiszolgáltatottak a helyi Fidesz-hatalomnak
Érdekli őket, de az ország fejlődik
Érdekli őket, de szerintük mindez a liberális média hazugsága
Érdekli őket, de mindig is így volt

Ha nem érdekli őket, akkor nincs mit tenni, minden eddigi és további munka hiábavaló, és erős, nem pusztán akadémikus érvekre váró kérdés, hogy akkor az újságírást miért érdekelje az ő sorsa? (...)

Ha valaki végig is olvassa a cikket, és elmerül Szémann Tamás pompás adatvizualizációiban, azt láthatja, hogy a Fidesz a szavazatainak csak a harmadát kapta a kistelepülésekről és falvakból (a cikkben községként vannak írva), összesen ugyanennyi szavazata érkezett Budapestről és a megyei jogú városokból is, ez pedig 840 ezer embert jelent. Ez alapján azt is lehet még mondani, hogy a településenkénti eloszlásban a Fidesz szavazótábora volt a legkiegyensúlyozottabb.

A cikk később azt is elemzi, hogy a Fidesz a KSH indikátorai szerint legfejletlenebb településeken tarolt a legnagyobbat (65%), de sajnos nem fordít figyelmet arra a tényre, hogy a legfejlettebb településeken is a Fidesz volt a legnépszerűbb párt (44%).

Ebből szerintem nemcsak az következik, hogy a Fidesz a szegény, falusi körzetekben tarolta le az országot (ott is persze), hanem az is, hogy a fejlettebb, jobb anyagi lehetőségekkel bíró városi településeken is a Fidesz volt a legnépszerűbb. Ott is, ahol vélhetően több lehetőség van a tájékozódásra, és jelentősen több is a diplomás. Ezt az eredményt ez alapján szerintem nagyon egysíkú lenne a Soros-kampány hatékonyságával magyarázni.

A HVG kutatásának Fidesz-profilja is ellentmond ennek, amiből leginkább az derül ki, hogy nincsen olyan, hogy átlagos Fidesz-szavazó. Ha elfogadjuk a HVG választás előtti kutatásának adatait, akkor azt kell mondanunk, hogy a mikrocenzus által megadott 1,7 millió magyar diplomás 38 százaléka, vagyis 646000 diplomás szavazott a Fideszre vasárnap, vagyis szavazóinak 26 százaléka rendelkezik egyetemi vagy főiskolai végzettséggel.

Ez nem csupán számban és arányában számottevő (egyben »a bunkó fideszes« toposzának ellentmondó), hanem azt is jelenti, hogy arányaiban vélhetőleg a Fideszre szavazott a legtöbb magyar diplomás (hiszen a többi diplomás szétszóródott a többi ellenzéki párt között). Erre rosszindulattal még mindig lehetne mondani, hogy a diploma még nem jelenti automatikusan azt, hogy valaki nagyon tájékozott, művelt, pallérozott elme lenne, viszont akkor ezt az állítást fenn kell tartanunk az ellenzéki pártok diplomás, értelmiségi státuszú szavazóira is. És szerintem tartsuk is fenn.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 143 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tango47
2018. április 12. 14:15
"...vélhetőleg a Fideszre szavazott a legtöbb magyar diplomás" Jó, jó, de azok a bunkó diplomások voltak. :)
hátakkor
2018. április 12. 11:50
A néppártosodás a Fidesznek sikerült a legjobban. Bármilyen szeletét nézzük a választói többdimenziós kockának, mind dominánsan narancssárga.
zsiráf
2018. április 12. 08:59
"Érdekli őket, de a migrációtól és Sorostól jobban félnek" Nem félnek, de nem akarják!
farkasflori a vizicsoda
2018. április 12. 00:26
egyebkent a naci partra is annak idejen a legtobb diplomas nemet orommel leszavazott..zakson..ahogy a muvelt nemet mondana :DD
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!