Amit tudnod kell az LMP-ről

2018. április 11. 15:00

Így megy ez egy demokráciában: a választók döntenek, nem az MSZMP-KB.

2018. április 11. 15:00
Antlfinger Edvárd
A kiló nem százat jelent

„Magától értetődő a világ összes demokráciájában, hogy ha egy párt elveszíti a választást, akkor az azért történik, mert támogatottságban gyengébbnek bizonyult ellenfelénél — avagy ellenfele erősebb volt. Általában egy óvodásnak sem nehéz elmagyarázni a választások értelmét: az nyer, akinek több szavazója van. (Nem sok érv szólna egy olyan rendszer mellett, ahol a kisebb támogatottság jelentene győzelmet.) Ezzel le is lehetne tudni a kérdés megválaszolását: miért nem történt 2018-ban Magyarországon kormányváltás? De e nyilvánvaló okokkal az ellenzéki szavazók egy érthető módon depresszióba esett része nem képes szembesülni. A gászmunka még hátra van, ezt szeretnénk most segíteni. Ezért magyarázatra szorul a legegyszerűbb összefüggés is: a Fidesznek egyszerűen több szavazója volt — 2018-ban 2 574 900, ami számtanilag több, mint a parlamentbe jutott ellenzéki pártokra leadott szavazatok száma összesen —. (Ami nagyjából megegyezik a legtöbb közvéleménykutatás előrejelzésével (kb. 50%), ami alapján a kampány során azt jósoltuk az ellenzéki csodafegyvernek kikiáltott koordináció meg fog bukni — ez már részben kampány során egyre világosabbá vált és végül a választás napján be is következett.) 

A minden más értelmes témát túlharsogó jelöltvisszaléptetési görög drámában a Jobbik ugyan csak nevető harmadikként vett részt (mindenütt állva maradt és csak egy helyen győzött, akár az LMP — akik négy nyerhető helyen is visszaléptek). Viszont az LMP-n belül súlyos dilemmákat és kritikusan heves vitákat kiváltó négy visszalépés mégis kevés volt — nemcsak a balliberálisok szőrös kőszívének megolvasztásához, de az ellenzéki pártok győzelméhez is. Számos helyen nem tudott nyerni a jelentős támogatásokkal induló ellenzéki jelölt, máshol meg anélkül is, ami önmagában tanulságos. Sokkal inkább voltak fontosak tehát a választókerületek sajátosságai és a jelöltek erőssége. Ami sikerült a Belvárosban Csárdinak, az nem sikerült Szélnek Keszin — nem a Kutyapárton vagy a Jobbikon múlt, a választók nem a pártok hitbizományai. De pl. a Bauer-körömszalon szolgáltatásaira sem mutatkozott elsöprő kereslet az egyre polgáribb XII. kerületben. Az LMP vagy a Momentum jobboldalibb szavazói számára, ha épp az egyik legszimpatikusabb fideszes, Gulyás Gergely már nem is, de egy kellemes, tavaszi séta a Normafán sokkal vonzóbb, mint a DK-ra való szavazás. Ezt mutatják a szavazóköri adatok: az LMP listán jóval több szavazatot kapott, mint a DK, szavazói fele viszont átszavazott Bauerre. Így megy ez egy demokráciában: a választók döntenek, nem az MSZMP-KB. Aki tudott az LMP-Momentum táborból egész biztosan orrbefogva, de besegített a politikai dinoszaurusznak. Viszont minden választótól ez nem elvárható. Tisztelnünk kell a döntésüket.

Nem mentette volna meg tehát a visszaléptetés sem Bauer Tamást. És úgy tűnik még egy mosógép is versenyképesebb jelölt Egerben, mint az egyébként legkevésbé-szélsőjobboldali szélsőjobboldali politikus, Mirkóczki Ádám. El kell fogadnunk a szavazók akaratát, ez a demokrácia lényege: akármelyik pártra is voksoltak. S még az sem igaz feltétlenül, hogy azok a szavazók, akik nem kívántak az MSZP-DK-Jobbik körüli koordinációban részt venni, ne akartak volna kormányváltást: csak éppen _NEM_ Gyurcsányékkal és a neonácikkal képzelik azt el. A Jobbik nem volt képes áttörni a 20%-os üvegplafont, hajszállal rosszabb eredményt ért el, mint négy éve; míg az MSZP-DK összesítve óriásit zuhant: arányaiban 30%-nyit estek vissza. Miként pályázhatott akár az MSZP, akár a Jobbik komolyan kormányváltásra? Új szavazókat egyedül az LMP és a Momentum tudott bevonzani az ellenzék számára. Egy MSZP-nyi szavazótábor voksolt valami másra, mint az MSZP-re és a Jobbikra. Ez azt jelzi, hogy az MSZP felett elmúltak az évek és nem látszanak visszatérni a rég elprivatizált SZOT-üdülőkben töltött nyarak emlékei sem. Nem csak a szélsőjobb, de egy "Új Pólus" is fölébe nőtt az utódpártnak. Viszont a Jobbik sem látszik beérni — Simicska pénze és kiszivárogtatásai sem voltak elegek egy kis előrelépéshez sem — néppártosodás ide vagy oda: s valószínű akár Vonával, akár majd Vona nélkül...

A kormányváltáshoz nem több visszalépő ellenzéki jelölt kell, hanem több ellenzéki szavazó.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
orion
2018. április 12. 12:01
Itt mindenki azonnal akar mindent. Tízen-húszan összeállnak, pártot alapítanak, leírják, hogy diktatúra, eü, oktatás és kész a program. Meg szemétorbán. Ez nem megy. Lehet sok lájkot kapni az idiótaságra a nolimpiára, utcák átnevezésére. Kurva vicces videókra is, de amíg valamit le nem tettek az asztalra-válaszokat épkézláb alternatívát, érveket vagy legalább komolyan vehető vitaanyagot és ezt nem lehet hiszti nélkül megtárgyalni, addig semmi nem lesz. Nem vagyok vak fideszes, nem szoktam viktorviktorozni, de ha nem kapom meg az ellenzéktől azt, amin elgondolkodhatok, amit elfogadhatok kompromisszumként vagy akár a fidesz ellenében is, mert jó vagy jobb, mint amit ajánl (a fidesz), nem fogok másra szavazni. Amíg a fidesz ennyire erős, a többiek vállaljanak föl egy-egy konkrét szeletet, legyenek ők abban erősek, legyenek megcáfolhatatlan érveik, dolgozzanak, legyenek hitelesek-és akkor megjönnek a szavazatok és megjön a siker. Hogy milyen mértékben, azt nem tudom, de ilyen kis majomparádé pártok, mint a Momo ne akarjanak már 1 év után kormányozni! Azt is tanulni kell. Sokat.
Natali
2018. április 12. 00:42
I'm a very attractive and sexy girl. I like to travel. I'm looking for someone who will invite me. Will show the country or city. And just have a good time together. My photos and videos on the site https://goo.gl/8t5K16 )))
Mr.Falafel
2018. április 11. 19:33
Ismerem Edvárdot. Egy rendkívül jó eszű, tisztességes fiatalember. Érdemes követni a Facebook-on, mert nagyon jó meglátásai vannak.
West Ham United
2018. április 11. 17:39
Schiffer 15%-kal vitte volna be az LMP-t. Nem is kordinált volna senkivel. Bernike meg a hadházy nímandok!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!