Sorvadó nemzet, siralmas családpolitika

2018. március 21. 11:13

Az Orbán-kormány társadalompolitikája jóformán nulla.

2018. március 21. 11:13
Reichert János
Magyar Nemzet

„Az Orbán-kormány társadalompolitikája jóformán nulla. Nem foglalkozik az oktatás vagy az egészségügy reformjával, tabuként kezeli a nyugdíjkérdést, az elnéptelenedő térségek, az elpárolgó nagy rendszerek (önkormányzatiság, háziorvosi szolgálat) problematikáját. Egyedül a családpolitikát szokta emlegetni, mintha az sikerágazat volna. Az üres kormányzati propaganda szép példája volt tavaly októberben a családügyi államtitkár bejelentése, miszerint nő a családalapítási kedv Magyarországon. Egy mondvacsinált, nevetséges szám,a »családalapítási kedvet jelző mutató« a 2011-es 1,23-as mélypontról 1,49-re emelkedett − persze az sem a teljes társadalomban, hanem az egyetemisták körében.

Nagy dolog a kedvmutató, de összpontosítsunk inkább a tényekre. Sikeres családpolitikáról akkor beszélhetnénk, ha nőne a születések és a házasodások, illetve csökkenne a magányosok, az egyedül élők száma, és persze ha támogatnák a lakáshoz jutást. A születésszám minden kormányzati hurráoptimizmus ellenére nem javult. Tavaly 91 600 baba született, majdnem 1500-zal kevesebb, mint 2016-ban. Nyolcéves távlatban a Fidesz-rezsim eredménye születésszámban rémisztő: több mint 50 ezres mínusz a 2002–2009-es elmúlt nyolc évhez képest.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2018. március 22. 08:59
A 4 millió éhező és az 1 millió külföldre üldözött majd leváltja Orbánt. Vagy nem?
celoke
2018. március 21. 17:57
Az egy dolog, hogy Reichert hülye, de legalább ne kürtölné világgá. Amit „mondvacsinált” számnak nevezett – és még a pontos nevét se tudja – a teljes termékenységi ráta. Ami a legfontosabb demográfiai mérőszámok közé tartozik, többet árul el, mint a születések tényleges száma. Mert ez utóbbi megtévesztő lehet, ha sokkal kisebb létszámú korosztály produkál „csak” stagnáló, vagy átmenetileg jelentéktelenül visszaeső születésszámot. Aminek a 2017-es adatok emlegetésénél Reichert is felült. És miden bér-siránkozásával ellentétben a nemzeti kormány családpolitikája sikeres. A születési arányszámok hosszú távon nézve folyamatosan javulnak. A házasságkötések száma is növekszik, 2016-ban 48 000-el húszéves rekordot döntött meg. A családok otthonhoz jutását is támogatják. Még akkor is igaz ez, ha a hülye Reichert a CSOK-ról nem hallott. Vagy nem akar róla tudomást venni. Az „50 ezres mínuszokat” pedig a népnyomorító Bokroson kell számon kérni.
noMores
2018. március 21. 16:02
"Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke ma óvodásokat látogatott meg, hogy saját szemével ellenőrizze a nemzet gyarapodását. A Legnagyobb Magyar megállapította, hogy a kormányzása alatt megalkotott modern családpolitika elhozta a várva várt reményeket. Felhívta a figyelmet továbbá, hogy a külföldről pénzelt és idegen érdekeket szolgáló ellenzék a láthatatlan belső ellenséggel szövetkezve a magyar nemzet létét és jövőjét veszélyezteti, és mint ilyen veszélyes elemnek számít az országban, nem maradhat működésük megtorlatlanul. Hozzátette, hogy az április 8-i győzelem után tesz róla, hogy az elmúlt 8 év alatt a magyar kormányt - mely egyenlő a magyar néppel - ért sérelmekért az ellenzéken és a minden erejével a magyar népért tevékenykedő kormánypártot igaztalan vádakkal illető, magyarnak nem tekinthető egyéneken elégtételt vegyen." (MTI)
Kanóc
2018. március 21. 14:53
A dagadt hózentrágeres üzenete két pohár dupla-tömény között, Kolumbia-alsóról.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!