A demokratikus ellenzék

2018. március 06. 11:15

Ha az MSZP meg a DK marad a meghatározó erő baloldalon, akkor hiába lesz kormányváltás, garantált, hogy Orbán Viktor nagyon gyorsan visszatér.

2018. március 06. 11:15
Puzsér Róbert
Puzsér Róbert
Facebook

„A csontvelőmig viszolygok a kifejezéstől: »demokratikus ellenzék«. Nem azért, mert nincsenek fenntartásaim a Jobbikkal szemben, ugyanis bőven vannak: a néppártosodása előtt a Jobbik egy militáns, fasiszta párt volt, amely nem vetette meg sem a rasszista sovinizmust, sem a szociális uszítást. Méghogy Atilla nagykirály unokái! Horthy Miklós és Kádár János unokái, akiket leginkább szabadságharcos szájkaratéval, jóléti igérgetéssel meg cuki kölyökvizslákkal lehet az urnákhoz csalni. Hogy most épp mi a Jobbik, az nehezen eldönthető. Vannak a pártban kifejezetten européer figurák, Mirkóczki Ádám például határozottan az a Jobbiknak, ami a Fidesznek egykor Navracsics Tibor volt, erős kontrasztban a párt sötét szellemét hordozó Novák Előddel, a Jobbik Kövér Lászlójával. Nehéz megítélni, hogy Vona Gáborban mennyire őszinte a változás szándéka – azon kívül, hogy nagyon akarják a hatalmat, keveset tudunk a Jobbikról. Ha kezükbe kerülne a kormány, vajon hova gravitálna a kultúrpolitikájuk, a gazdaságpolitikájuk, a szociálpolitikájuk és a külpolitikájuk? Az elmúlt nyolc évhez? Egy centrista konzervativizmushoz? Egy populista baloldalisághoz? Erről jelenleg sejtelmem sincs, ezért nem fogok tudni rájuk szavazni.

Ugyanakkor az, hogy Vona Gábor nem a „»demokratikus ellenzék« része, miközben a költségvetést hamisító, soviniszta módon uszító, szemeket kilövető Gyurcsány Ferenc meg az – nos, ez a kijelentés amilyen felháborító, olyan elfogadhatatlan. Az a Gyurcsány volna a »demokratikus ellenzék« tagja, aki szétverte a jogállamot, a baloldalt meg a komplett harmadik magyar köztársaságot, aki megácsolt Orbán Viktornak egy fülkeforradalmat és egy kétharmados felhatalmazást? És az az MSZP talán a »demokratikus ellenzék« tagja, amelyiknek az összes politikusa asszisztált ehhez, tapsolt, röhögött és szénné-szarrá lopta magát? Na ne már!

Demokratikus ellenzék az, amelynek jogállami kötődésében nincs okunk kételkedni, és amely tiszteletben tartja a demokratikus intézményeket – ez jelenleg legfeljebb az LMP, az Együtt és a Momentum. Csakhogy ezek a pártok nem tudják felvenni a versenyt az ordas populizmussal és a múlthamisítás gátlástalanságával. A baloldalon nem történik meg az elitváltás: újra a régi arcok és a mögöttük őrjöngő nyuggerszekták mondják meg, ki a demokrata. Gyurcsány és az utódpárt továbbra is túszként tartja fogva a baloldalt – s ha valami, ez igazi tragédia.

Én egyéniben a legesélyesebb ellenzéki jelöltre szavazok majd, és félreteszem a pártja iránti fenntartásaimat. Listán az LMP, az Együtt és a Momentum közül fogok választani – annak ellenére, hogy mindhárom párttal szemben kifejezett ellenérzéseim vannak, hisz mindannyian kiszolgálják az ostoba és férfigyűlölő feminizmust meg a csekély létszámú, de elképesztő befolyású és agresszivitású genderszektát. [Ide tartozik az a zavarba ejtő tény, hogy a férfiakkal szembeni diszkriminációt jogrendszerbe ágyazó iszambuli egyezményt Orbán Viktor bizony aláírta, a jobbikos Morvai Krisztina pedig tűzzel-vassal támogatja. Eközben az egyezmény ellen Szlovákiában a nagy egyházak támogatásával aláírásgyűjtés zajlik, a jelenlegi lengyel kormány pedig ellenzékben mindent megtett, hogy azt az akkori miniszterelnök ne írja alá.] A fentieket az LMP tovább súlyosbította azzal, hogy felfogadta Ron Werbert, az egyik legkártékonyabb és leggátlástalanabb politikai marketingest. A Momentum még ki sem találta magát, leginkább a közvéleménykutatásokból próbálják kiolvasni az identitásukat, és ott az Együtt, amely az én ízlésemnek túlságosan is neoliberális, de legalább azt képviselnék tökösen: ne csak az Orbán-fóbát lehetne leolvasni róluk, hanem mondanák el, miben mások, mint a többi párt!

Remélem, listán sem a DK, sem az MSZP nem jut be a Parlamentbe! A nemzeti együttműködés rendszerének leváltásához az is hozzá tartozik, hogy az Orbán által felvásárolt, illetve az orbáni gátlástalansággal működő álbaloldali pártok helyére valódi szociáldemokrácia lépjen. Nem akarok senkit elkeseríteni, de ha az MSZP meg a DK marad a meghatározó erő baloldalon, akkor hiába lesz kormányváltás, garantált, hogy Orbán Viktor nagyon gyorsan visszatér.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 75 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szerafim
2018. március 07. 08:02
Robi. Tényleg kibaszottul uncsi az arénázás. Egyébként indulj el és nyerd meg a választást! Más. Mostanában találtam rá egy 2013-as Apura. Megdöbbenve hallom, hogy Schiffer ellen pofáztál. Kár. Ha nem szekáljátok ki az Andrást, mára tényleg az Lmp ARCA lehetne! Ma sem lenne tömegpárt, de hiteles, markáns politikai tényező lehetne. És jó szívvel szavaznék rájuk! Így viszont marad a Fidesz. Részemről is.
néhai Ch.Pilot
2018. március 06. 23:18
Betegünk, szarér'-hugyér' Puzsér Roberta előadta újabb értékrend nélküli áriáját. Nem akarja Fideszt, a Jobbikot, az MSZP-t és a DK-t a Parlamentben látni. Szívesen látná viszont ott az Együttet, az LMP-t, és a Momnetumot, bár ezeket sem szereti igazán. Mámor! Szarér'-hugyér' Puzsér tulajdonképpen nem akar Országgyűlést. Minden jelenlegi pártnak van valami olyan nézete, tulajdonsága, ami alapján nem felel meg a Nemzet Primadonnája kényes ízlésének. De szarér'-hugyér' Puzsér Roberta gyáva ahhoz, hogy kimondja, van egy olyan felállás az Országgyűlésben, amit tiszta lelkiismerettel támogatni tudna. Ez pedig az lenne, ha őt klónoznák 198 példányban, és vele magával az élen (mint miniszterelnök) ezek lennének a képviselők! Miért nem mered kimondani mucus?! :-)
OrangeOrder
2018. március 06. 22:58
ez jelenleg legfeljebb az LMP, az Együtt és a Momentum. -LMP: Gyöngyöspata, Cohn-Bendit -Együtt: Juhi -Momentum: NOlimpia. Bravó!
czsolt5
2018. március 06. 22:12
Mitől ne lenne demokratikus az a kormánypárt, amelyiket meg lehet verni egy időközi polgármester választáson? A “demokratikus” hibbantaknak az a diktatúra, amikor épp ellenzékben vannak. Ilyenkor sírnak, hogy vége a demokráciának, annyira demokraták, hogy 2/3-os hatalommal felszámolnák és sóval hintenék be a Fideszt. De akkor véget érne létezésük értelme, mitévők lennének? Dolgozni kéne?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!