12 pont: mit kíván a magyar liberális?

2018. március 14. 20:21

Lehet, hogy minden másképpen volt a magyar történelemben.

2018. március 14. 20:21
Mórocz Zsolt
Mandiner

Lehet, hogy minden másképpen volt a magyar történelemben. A finnugor Álmos a honfoglalás előestéjén a kumisztól leittasodott, aztán vagy feláldozták, vagy elaludt (innen a neve), ezért kellett Árpádnak végrehajtania a manővert. Mégpedig Vereckénél, ahol meglehetősen problematikus hatalmas nyájakkal átvergődni. A Turul nemzetséget mindenesetre Árpád-háznak – nem Álmos-háznak – nevezte el (Pray György és többek nyomán) Palma Károly Ferenc és Katona István.

Ugorva egy nagyot az időben, március 15-én sem tűnik jobbnak a helyzet. Petőfi elmegy a Pilvaxba, ami valójában Fillinger Jánosé, noha a nagyközönség a régi, jól bejáratott nevet használja. Aztán hazamegy, majd ismét vissza a kávéházba. (Nem könnyű a mai fővárosban követni az útját, talán érdemes lenne pár vödör festéket feláldozni a cél érdekében, és felfesteni a márciusi ifjak lábnyomát.) A Múzeumkertben nem szavalja el a Nemzeti dalt, ráadásul Segesvárnál sem esik el némelyek szerint. Elég megbízhatatlannak tűnik, így utólag, Sándorunk. A nép azonban mitizálja alakját. Folkloristák gyűjtéséből tudjuk: élt olyan legenda, miszerint felesége hármas koporsóba temette, akárcsak a hunok Attilát. Utóbbi nem finnugor eredetű.

Mi tagadás, Petőfi és elvbarátai szabadelvűnek tűnnek. Szerencsékre. Ugyanis ha liberálisok, azaz nem szabadelvűek, akkor nem az a 12 pont marad ránk, amelyet ismerünk, hanem az, amit az alábbiakban, némi aktualizálással közlünk. Az Olvasót a fölösleges google-zástól megkímélendő, az eredeti szöveg kurzívan található az időszerű kiegészítések mellett. Íme:

*

Mit kíván a magyar liberális.

Legyen béke, liberális szabadság és totális egyetértés. A Békemenetet tiltsák be!

1. Kívánjuk aʼ sajtó szabadságát, a jobboldali lapok cenzúráját, a kormánypárti újságírók bíróság elé állítását! Az illiberális sajtómunkások nyilvános, demokratikus úton történő felnégyelését.

2. Soros Györgynek Felelős ministeriumot Buda-Pesten.

3. Évenkénti civil országgyűlést Pesten, a lehet más a politika jegyében.

4. Törvény előtti egyenlőséget polgári és vallási tekintetben, mentesítve a törvény hatálya alól az egyenlőbbeket: a kommunista rendszer bűnöseit, valamint az ország későbbi tönkretevőit. A történelmi egyházak maradjanak a templomfalakon belül. Papok ne politizálhassanak – amennyiben nemzeti és keresztény érzelműek.

5. A Nemzeti őrsereg, a honvédség és határőrség feloszlatása. Hajtsák végre a Linder Béla-programot! Nekünk Mohács kell!

6. Közös teherviselés – mások számára.

7. Az úrbéri viszonyok megszüntetése: a gazdáktól vegyék vissza a földeket, és adják jogos tulajdonosaiknak, a volt TSZ-elnököknek.

8. Esküdtszék, képviseleti egyenlőség alapján. A képviseletet, az egyenlőség alapján kizárólag baloldali jogászok és politikusok láthassák el.

9. Nemzeti bank – Matolcsy György nélkül. A hazahozott aranykészletet szolgáltassák ki az IMF-nek, a Seuso-kincseket adják el.

10. A’ katonaság esküdjön fel a liberális igényeknek megfelelő alkotmányra. A magyar katonákat ne vigyék külföldre – a migránsok feltartóztatására –, a’ külföldieket hozzák vissza, majd többé ne vigyék el tőlünk.

11. A’ köztörvényes bűnözők legyenek politikai status foglyok, ezt követően szabadon bocsátassanak. Indulhassanak képviselőválasztásokon. Meghurcolásukért kapjanak erkölcsi elégtételt és anyagi kárpótlást.

12. Unio Erdéllyel: a Tiszántúlt csatolják el Magyarországtól, hogy egyesülhessen Nagy-Romániával.

13. pontként, a választások küszöbén, természetesen hozzátennék a baloldali hazafiak, hogy hajrá Magyarország, hajrá magyarok!

Ki tudja? Majd meglátjuk…

Összesen 56 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2018. március 17. 01:17
"Lehet, hogy minden másképpen volt a magyar történelemben." Az nem úgy volt. De hogyan is történt valójában?
Burmin
2018. március 15. 08:45
Ismét egy jó írás...szellemes, vitriolos...
péterx
2018. március 15. 08:20
Mórocz mondandója szellemes , mert bemutatja , hogy a magát szabadelvűnek gondoló liberális NEM szabad elvű . És ez igaz is ! A liberalizmus szabadságfelfogása ugyanis súlyosan egy-oldalú . Szerintük a szabadság szabadság valamiTŐL , de nem szabadság valamiRE . Így aztán azt a célt , amit mégis megjelölnének mint feltétlent , elkezdik újból relativizálni . Például : magát a szabadságot kérdőjelezik meg , amikor nem engedik meg az illiberális nézetek kifejtését , képvisletét / lásd : a Lengyelország elleni hajsza az EU-ban ; vagy : Obama balliberális elnök kényszeríteni akarta a katolikus tulajdonban levő kórházakat is az abortuszok végrehajtására /...
egykettő
2018. március 14. 23:51
Miért van az, hogy a magukat jobboldalinak gondoló félkegyelműek kizárólag a liberálisokról tudnak írni?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!