Nem városinak való vidék – a Kojotról

2018. február 11. 21:20

A Kojot jó, de nem hibátlan magyar film. Legalább próbál szólni valamiről, a magyar vidékről és a vidéki lét örök dilemmáiról, még ha leegyszerűsített és túltolt formában is.

2018. február 11. 21:20
Rajcsányi Gellért
Mandiner

Nem városinak való vidék: megnéztem last minute a neten a Kojotot, jó ez a film, még ha nem is hibátlan, és jó, hogy ez a mai magyar film (is) felülemelkedik 30 év belterjeskedő-szenvelgő művészi és gagyi-vásári komédiás magyar filmes próbálkozásain.

Például próbál szólni valamiről, a mai magyar vidékről (!), a családi örökség fontosságáról, életeken át hurcolt sebekről és tervekről. És a magyar vidék örök helyi kiskirályairól, akik mindenkit zsebükben tartanak, a tehetetlen bürokratákról, mindennapos korrupciókról, a városból vidékre költözni akaró álmodozókról és álom nélküli keserű ébredésekről. És megalkuvókról és makacs önsorsrontókról.

Mindezekről persze mélyebb és nagyobb ívű filmet is lehetett volna csinálni, a Kojot nem ír filmtörténelmet, de vállaltan túltolt keménysége, ma korszerűtlennek tűnő macsósága egyszerre szórakoztat és csap arcon két pofonnal. Itt aztán tényleg nincs értelmiségi érfelmetszés, ha a filmben két férfi összetalálkozik, annak mindig véres verekedés lesz a vége, pláne, ha kettőnél több!

Vidékiként mondom, hogy ennél azért összetettebb és civilzáltabb a vidéki valóság is, de értékelem a rendezői próbálkozást valami más, valami valósabb, valami trú ábrázolására. Sok-sok elmúlt időszakbeli magyar filmnél trúbb lett, ezt is értékelni kell.

#easternwestern. #aföldminden

Összesen 96 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tevevanegypupu
2018. február 12. 20:11
Ha valaki a magyar vidékről akar filmet, kérje meg Sára Sándort és Kósa Ferencet..
krotak
2018. február 12. 17:52
A film olyan, amilyen. Aki a Hótehénkére kattint, ne reklamáljon, hogy ez nem is a Hófehérke.
Szőke Ciklon
2018. február 12. 12:11
A nagy hírverés miatt megnéztem. Még egyszer nem nézném meg. Teli ellentmondásokkal, időt kitöltő, látványosnak szánt, de indokolatlan, alaptalan akciójelenetekkel, a valóságtól nagyon elrugaszkodott jelenetekkel, értelmetlen, logikátlan, néha szánalmas emberi megnyilvánulásokkal. Maga a történet is egy erőltetett fikció, a pozitív hősnek beállított pesti "értelmiség" téves elképzelése a vidéki ember életéről, viselkedéséről.
Nannyó
2018. február 12. 11:30
Nekem, az átlagnézőnek tetszett ez a film, bár kicsit sok volt benne a csihi-puhi :) Megnéztem a rendezővel készült interjút is, amit valaki volt szíves belinkelni. Szimpatikus gyerek. :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!