A nemzeti tőkésosztály csődje

2018. január 04. 16:52

A kezükbe került ajándék pénzeket akár okosan is felhasználhatták volna.

2018. január 04. 16:52
Hajdú Péter
Magyar Nemzet

„Már a 2010-es hatalomra jutás előtt fontos célja volt Orbán Viktornak a nemzeti tőkésosztály létrehozása. A törekvés üdvözlendő volt, hiszen a nemzetközi vállalatok többszörös előnyből indultak a rendszerváltás, majd különösen az uniós csatlakozás után, köszönhetően egyrészt hatalmas tőkeerejüknek, másrészt az anyaállamok hathatós támogatásának.

Sokunk szemében azért is volt szimpatikus az elképzelés, mert abban reménykedhettünk, hogy a legtehetségesebbek, a legrátermettebbek kapják az állami segítséget, és néhány év alatt – a különböző csatornákon keresztül érkező központi segítség felhasználásával is – nemzetközileg versenyképes vállalkozásokká növik ki magukat.

Hiábavaló volt a remény. A nemzeti vállalkozói réteg létrejött – de nem úgy, ahogy ideális lett volna. Sőt. Az uniós támogatásokat és az adófizetői pénzeket nem a legtehetségesebbek, a legrátermettebbek kapták – hanem a kormányhoz, illetve személy szerint Orbán Viktorhoz közel állók. Garancsi István, Mészáros Lőrinc, Szemerey Tamás, a Matolcsy-klán, az Orbán-vő Tiborcz István és még sokan mások jelentős állami megbízásokat kaptak, mégis képtelenek nemzetközi szinten versenyképessé válni a piacon. Pedig a kezükbe került ajándék pénzeket akár okosan is felhasználhatták volna.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zokni
2018. január 05. 09:53
"Sokunk szemében azért is volt szimpatikus az elképzelés, mert abban reménykedhettünk, hogy a legtehetségesebbek, a legrátermettebbek kapják az állami segítséget, és néhány év alatt – a különböző csatornákon keresztül érkező központi segítség felhasználásával is – nemzetközileg versenyképes vállalkozásokká növik ki magukat." - írja. Ez nem így működik. NINCS olyan "tehetség", amelyik az ingyen pénzt ne magára költené. Hiszen EZ a tőkés célja. A rendszer nem azért működik, mert a kapitalista arra törekszik, hogy a profit - vele a gazdaság, és minden szereplő is - viszonylag kiegyensúlyozottan növekedjen. Csak az olyan plusz pénz hasznosul, amelyik plusz lehetőséget nyit. A többin egyszerűen elveszik mástól a jól működő üzletet. És természetesen "állami" (hatalmi) ösztönzésre, és nem üzleti megállapodás eredményeképpen. Tehát a régi tulajdonos veszteséggel adja el. Plusz tőke nem keletkezik. Illetve, ami igen, azt kimenekítik. Mert nem engedik, hogy a hatalom még egyszer megcsinálja velük ugyanazt. Sőt! BIZTOS vagyok benne, hogy Orbánék hatalmas összegeket tesznek ki a határon kívülre. Biztos, ami biztos...
Ellensúly
2018. január 05. 00:21
Csendben megkérdezem: a cikkben felsoroltak Garancsi István, Mészáros Lőrinc, Szemerey Tamás, a Matolcsy-klán, az Orbán-vő Tiborcz István mellé oda lehet-e tenni Simicska Lajos nevét is, vagy ő nemzetközi tényező lett?
annamanna
2018. január 04. 19:47
A foci sem lett attól világszínvonalú, hogy belelapátolták a pénzt.
Kup Lung
2018. január 04. 18:48
Jelenleg olyan mértékű a tőke koncentráció hogy amit a magyar tőkéseknek van az nemhogy világszinten aprópénz de még egy román , lengyel vagy cseh top tőkéseihez képest is kevés . Itthon szembetűnő lehet de sehol máshol ! --- Ismerni kéne tehát először is a "gazdagsági arányokat ." A másik része a dolognak hogy az ingyen kapott pénz önmagában nem okoz versenyképességi javulást . Sőt egyes tanulmányok szerint ellustít . Tehát még örülhet is a kedves ellendrukker hogy ellustulnak az általa utált jelenlegi gazdagok :) Na ez az utolsó mondat vicc vót ! De a többi nem ! ---- Nemzetközileg versenyképes vállalkozássá kinőni valakinek tehát nagyon nehéz mert a 70-es évekhez képest is már az újak kiugrása az IT-t leszámítva sokkal nehezebb ! Én azt mondanám hogy hacsak nincs valakinek világmegváltó ötlete mint anno a NOKIA , akkor komoly multikra rácsatlakozva tanulja meg a minőséget először is . Aztán egyre több helyre bejuthat külföldön is más cégekhez beszállítónak egy idő után kemény munkával . ---- A minőségi agrártermékek feldolgozását látom gyengének a lehetőségeinkhez képest . Ott Csányi kotorászik de neki is nagyobb lehetőségei vannak még . De azt hiszem ezt tudja is ezért fektette a vagyona egy részét agrár feldolgozásba.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!