Gyilkosság Koszovóban

2018. január 23. 19:22

Nyílt titok, hogy Koszovó északi részét a helyi szerb maffia uralja, amelynek élén a nemzetközi közösség által maffiózónak tartott Milan Radojičić helyi kávézótulajdonos áll.

2018. január 23. 19:22
J. Garai Béla
Vajdaság Ma

„Mindenesetre sokat mond Rada Trajković dél-koszovói szerb orvosnő, korábbi nemzeti aktivista nyilatkozata, aki az Opozicionar c. portálon közzétett cikkében azt írta: nyílt titok, hogy Koszovó északi részét a helyi szerb maffia uralja, amelynek élén a nemzetközi közösség által maffiózónak tartott Milan Radojičić helyi kávézótulajdonos áll, akinek piszkos vállalkozásairól mindenki tud, de senki sem tehet semmit ellene, mert Belgrád rajta keresztül tartja a hatalmat a városban. Trajković szerint Vučićnak szakítani kellene a mitrovicai alvilággal. Maga a meggyilkolt Ivanović is arra panaszkodott halála előtt, hogy nyomást gyakorolnak rá. Szélsőségesen nacionalista nemzettársainak azért volt szálka a szemükben, mert azt hirdette, hogy el kell fogadni Koszovó függetlenségének realitását.

Belgrádi elemzők felfigyeltek rá, hogy Aleksandar Vučić a gyilkosság után tett kétnapos koszovói látogatása során szemmel láthatólag kerülte a mitrovicai hivatásos hazafiak társaságát, és az is most először történt meg, hogy szóvá tette nemzettársai visszaéléseit például a Belgrádból folyósított fizetésekkel. Nyíltan kimondta, hogy vannak, akik három–négy fizetést is felvesznek, míg másoknak egy se jut. Amivel nem mondott semmi újat, de legalább megpendítette az ügyet. Azt is bejelentette, hogy ki fogják vizsgálni, hogy ki vesz fel fizetést párhuzamosan Belgrádból és Pristinából is, és véget vetnek ennek a gyakorlatnak. Köztudott, hogy a koszovói pedagógusok kilencven százaléka mindkét oldalról kap fizetést. A jobb memóriájú polgárok még emlékezhetnek, hogy ilyen vizsgálatot már többször bejelentettek a belgrádi vezetők, de soha sem hajtották végre.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gyéressy Károly
2018. január 23. 21:24
Koszovó 1800 ezer lakosából 180 ezer a szerb. Elveszett a szerbek bölcsője. Igaz, évszázadok óta albán többségű, és Szerbiához 100 évig sem tartozott. Érdekes, de albán részen nagyobb a tisztaság és a rend, mint a szerb részen. Az is érdekes, hogy a döntően muzulmán koszovói albánok nagy történelmi személyisége, az első koszovói elnök, Ibrahim Rugova nem sokkal halála előtt elhagyta a muzulmán vallást, és katolikus lett.
Akitlosz
2018. január 23. 20:31
Maga az önmagát "nemzetközi közösségnek" hívott társaság a maffiózó.
drkovax
2018. január 23. 20:10
Legalább partiban vannak a koszovói vezetéssel, akik meg albán maffiózók ...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!