Átlátható és tiszta egészségügyet

2018. január 26. 11:27

A 21. század egészségügye nem a »professzor úr így szokta«-elven alapuló kezelésekről szól.

2018. január 26. 11:27
Drajkó Zsombor
Momentum Blog

„3: Ellenőrizhető ellátóhelyek

Ahhoz, hogy az emberek ne pletykák, szóbeszédek és kétes hitelességű történetek alapján tájékozódjanak, ellenőrzött információs felületetekre van szükség. Az egészségügyi központok validált minőségbiztosítási mérőszámainak folyamatos gyűjtése és az ebből készült statisztikák nyilvánossá tétele kulcsfontosságú az átláthatóság érdekében.

Az embereknek joguk van tudni, hova mennek. Joguk van tudni, milyenek a kezelések országos viszonylatban, egyáltalán mire számíthatnak. A hasonló szellemben kiadott Mérték-tanulmány például egy nagyon jó irány, de ezt folyamatosan, akár havi szinten kellene frissíteni és könnyen kereshetővé kellene tenni.

4: Nyilvános szakmai protokollok

A 21. század egészségügye nem a »professzor úr így szokta«-elven alapuló kezelésekről szól, hanem a követhető és egységesített szakmai protokollokról. A régiós egyenlőtlenségeket közelíteni a szaktudás nyíltan kezelésével lehet. Országos szinten hatalmas probléma, amennyiben a tudás néhány intézményben koncentrálódik, a legtöbb helyen pedig nem nehezen elérhető. Ennek kiegyenlítésében óriási segítséget adhatnak a bárki által elérhető, szakmai kollégiumok és nemzetközi csoportok által kidolgozott protokollok, amik egy-egy betegség kezelésének gyakorlatát fejtik ki. A könnyű kereshetőség, a letisztult online elérés, az állandó frissítés alapfeltételek. Ha egy országhatár menti rendelőintézet orvosai ugyanolyan egyszerűen hozzáférnek ezekhez az állandóan frissülő protokollokhoz, mint a budapesti kórházakban dolgozó kollégák, akkor kiegyenlítettebbé válhat a magyar egészségügyi ellátás.

A fenti példák természetesen csak egy részét képezik az átláthatóság eszköztárának. A jelen magyar viszonyokat tekintve elsőre utópisztikusnak tűnhetnek a fenti ötletek, de a fejlődés iránya egyértelműen ez. A mindenkori döntéshozóknak túl kell lépniük a politikai érdekeken, és titkolózás helyett nyíltan szembe kell nézniük az egészségügy hibáival. Az embereknek pedig ki kell kényszeríteniük az átlátható egészségügyet, bárki is vezesse aktuálisan az országot. Még ha néha fájdalmas is lesz, a beismerés mindig előremutatóbb, mint a rejtegetés.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bambuci
2018. január 26. 17:23
Ez kerem hulye?! A fuvesembertol a professzorig, az evszazadok alatt felgyult, megertett , leirt es megtanult tapasztalat es tudas a gyogyitas alapja. Persze az orvas csak kezel a beteg meg vagy gyogyul vagy sem. Az egeszsegugyben valtozas akkor lesz, amikor a megalazo zsebpenz dugdosas helyett a paciens megkapja s szamlat. De ahhoz evtizedek kellenek, es valtozas a fejekben. Barmilyen kulso beavatkozasra az eu rendszer automatikusan zarodik. Valtoztatni csak belulrol lehet kifele. Mivel a rendszerben dolgozo profok foorvosok igazgatok a status quo fenntartasaban erdekeltek, egyhamar nem lesz valtozas.
drkovax
2018. január 26. 16:17
A protokoll helyett akár mesterséges intelligencia is használható lenne, persze. Még orvos se kell hozzá, csak egy asszisztens aki beszurkálja a tűket, felteszi az érzékelőket és az MI "gyógyít". Biztosan lenne néhány eset, amikor a beteg jobban járna, mint a részeges/stb. körorvossal, de abból több lenne, amikor nem. A protokoll viszont nem fog diagnózist felállítani. A gyógyítás a diagnózison múlik, annak felállításához meg rengeteg olyan dolog kell, amit nincs az a protokoll, ami tartalmazni bírna ...
puszika
2018. január 26. 15:34
Fiam! A professzor úr azért lett professzor mert valamit jobban tud mint a többiek!! Így a felelősség is az övé! Márpedig a gyógyítás éppen az egyéni felelősségen alapuló tevékenység. Ahány beteg annyi EGYÉNI terápia! A gyógyítás nem népszavazás!!! Egy vakbélműtét nem politika.Ez csak tökkelütött bloghuszárokban meg volt mszp elnökökben merül fel. Az az elvakult mszp elnök azon aggódott,hogy mi lesz ha édesapja jobboldali orvosok keze közé kerül? Tán rokona vagy ennek az elnöknek??
zakar zoltán béla
2018. január 26. 13:56
......................................................................................................,,,,...--
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!