Az ideológiák nélküli ember

2018. január 15. 08:09

Üres világok feszülnek egymásnak a ringben, ahol a bíró a populizmus.

2018. január 15. 08:09
Demeter András
Mindset

„Bár a politikai hovatartozás mérése módszertanilag egyre több akadályba ütközik, a fenti eredmények fényében elmondhattuk: az ideológiák korának vége még nem jött el. Az ideológiákba vetett hitünk társas, kognitív és motivációs igényeink mentén születik (Jost, 2006).

A vátesz lóvá tesz. Egy évtizeddel ezelőtt még talán biztosan állhattunk Jost kijelentésének talaján, az ideológiák tartalomteliségében és valamiféle értékrend szerinti szerveződésében, azonban post-truth világunk tartogat meglepetéseket. A nemzetközi események jelentősebb elemzése nélkül elég az itthoni párbeszédek minőségét és tartalmát megfigyelnünk. Kurtán, slendrián és elcsépelt módon ismételgetett jelszavak, mint az »ügyek«, az »európaiság«, a »szabad ország« veszítik el végképp értelmüket az önmagából kifordult »keresztény-konzervatív« és »nemzeti-polgári« jelszavakkal szembeni küzdelemben. Üres világok feszülnek egymásnak a ringben, ahol a bíró a populizmus.

Menekültáradat, Soros György és Brüsszel áll szemben az összefogás, na em összefogás, a mindenért a miniszterelnök a hibás koncepcióval. Jobboldal? Baloldal? Liberálisok? Konzervatívok? Ideológiának nyoma sincs. Programokat ütköztetni felesleges, hiszen azt a választópolgár nem fogja elolvasni, talán nem is érti. Értelmiségi párbeszéd, vita? Felesleges. Elképzelések, tervek valós prezentálása: elképzelhetetlen. Az ideológiák meghaladása a harmadik út. A negyedik pedig a lemondás róluk, az ideológia nélküliség.

Az ideológiák nélküli ember pedig választani megy.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mich
2018. január 15. 14:17
Üres világok feszülnek egymásnak a libsi-bolsi-náci pártok között. Aztán már nem is feszülnek, hanem összesimulnak...
atila68
2018. január 15. 13:59
Bizony Bandi, erről szól a fogyasztói társadalom. Az egyetlen értékmérő a jólét. Te meg ügyesen bunkóztál le minden szavazókorú állampolgárt ideológiai oldaltól függetlenül. Szép jövő előtt állsz. Szerintem beszélgess Karafiáth Orsolyával.
krotak
2018. január 15. 12:16
Az ideológia is csak áru. Mit ér vevő nélkül? Egy hölgynek, és úrnak azt mondtam: XXI. sz.-i kérdésekre nem 2000 éve halott embereknél keresem a választ. Sóhajtva elmentek.
balbako_
2018. január 15. 11:45
Totálisan kifacsart bikkfanyelven felturbósított nagy semmi. (Röviden tömören ezt hordta össze veszettül tudományoskodó szerzőnk.)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!