A DK migránsai

2017. december 29. 13:20

A magukat demokratikus ellenzéknek nevező pártok éppen olyan virtuális világot építenek, mint a kormánypropaganda.

2017. december 29. 13:20
Zolnay János
168 Óra

„A DK megtalálta a maga »migránsait«, akik ellen népszerűség-növelés reményében finoman, de félreérthetetlenül indulatokat kelthet: a kettős állampolgárságú és a magyarországi országgyűlési választásokon részleges szavazati joggal bíró erdélyieket. (...)

A magukat demokratikus ellenzéknek nevező pártok éppen olyan virtuális világot építenek, mint a kormánypropaganda. Vagy semmi mondanivalójuk nincs a magyar társadalomról, a jogállamiságról és arról, miként lehetne megállítani az ország regionális leszakadását, vagy ha mégis, okosabbnak tartják elhallgatni. Nyilván úgy érzik, a választók nemcsak »megrendelést« nem adtak nekik arra, hogy a magyar társadalom valóságos problémáiról beszéljenek, de maradék támogatóik is elpártolnának, ha ezt tennék. A magyarországi politikai közbeszéd az ezredforduló óta kezdett távolodni a valóságtól, és 2006 őszét követően kizárólagossá vált a közjó diszkurzív felfogása, tehát az a koncepció, miszerint a politikai küzdelem elsősorban értelmezési harc, hiszen minden politikus úgy hiheti, hogy a közjót szolgálja, és annak mibenlétéről egyetértésre jutott saját választóközönségével. Ha megméretődnek is az ígéretek és a kormányzati teljesítmény, az is csak normatív természetű, hiszen eltérő politikai nézetrendszerek eltérő mérce szerint értékelik.

A köztársaság és a jogállam bukása után az ellenzéki pártok úgy vélték, illúzió volt azt feltételezni, hogy a közös és mindenki számára elérhető tudás alapján szót lehet érteni a választókkal, és el lehet beszélgetni velük az adórendszerről, az államháztartásról, a szegénységről, a közoktatásról vagy éppen a külpolitikáról. A köztársaság bukásából azt a következtetést vonták le, hogy a racionális politikai közbeszéd végérvényesen összeomlott, és csak abban az esetben lehetnek képesek ismét kormányváltó erővé válni, ha maguk is a politikai marketingstratégia nyelvét beszélik, tehát nem létező árut kívánnak becsomagolni és piacra dobni abból a mélységesen romlott feltevésből kiindulva, hogy a választókat úgysem érdeklik a polisz ügyei, és jórészük meg sem értené a közpolitikai feladványokat.

A választók többsége persze tudatában van annak, hogy az ország regionális pozícióvesztése folyamatos, a beruházási ráta az egyik legalacsonyabb az EU-ban, a szegénység a rendszerváltás óta nem látott mértékűre növekedett, a közoktatás teljesítménye nemzetközi mérések szerint folyamatosan romlik és a kormány teljesítménye általánosságban katasztrofális. Ugyanakkor a kormánypárt szavazói megfizethető árnak tartják mindezt azért a társadalompolitikáért, amely védőövezetet, cordon sanitaire-t húz a szegények köré.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
péterx
2017. december 30. 15:57
Megtörtént : Hegel filozófiai előadásán egy hallgató közbeszólt , professzor úr , a tények mások . A válasz : az a tények baja...
portavox
2017. december 30. 09:27
Régi de jó: született bolond,fizetett bolond-melyiket választja,Zolnayy?
portavox
2017. december 30. 09:16
Köcsög libsibolsi "író",megbukott a köztársaság meg a jogállam? Akkó ÉLJEN ZORBÁN KIRÁLY,CSÁSZÁR,MINDENHATÓ,PATÁS,TOLVAJ. Vesszenek a "DEMOKRATÁK!"
justiceforhungary
2017. december 29. 22:08
Szeretnél a helyében lenni annak az anyának, akinek a lányát tegnap, egy, alig egy éve menedéket kérő, magát 15 évesek hazudó, afgán migráns, halálra késelte egy DM boltban , Kaldenben (Németország) ?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!