A Jobbik büntetése tanulópénz

2017. december 18. 22:35

Talán most, amikor a Számvevőszék egy picit túltolta a biciklit, remélem, végre megérti a Jobbik, hogy mit is tettek ők maguk öt-tíz éve.

2017. december 18. 22:35
Radnóti Zoltán
24.hu

„Talán most, amikor a Számvevőszék egy picit túltolta a biciklit, remélem, végre megérti a Jobbik pártvezetése és közössége, hogy mit is tettek ők maguk öt-tíz éve.

Most saját bőrén érzi meg és tapasztalja meg a Jobbik, milyen is volt a történelmi kor, illetve politikai közbeszéd, mely után a párt és a szatellitjei (gárda, kuruncinfo, barikád, stb) némely nosztalgikus álmaikban vágyakoztak.

Hiszen 1932-33-ban nemcsak paramilitáns és militáns szervezetek masíroztak Berlin utcáin, rendet hirdetve, hanem 1933 februárjában Hitler (a Reichstag felgyújtására hivatkozva) betiltotta a kommunista pártot; majd új választások után (ahol 44 százalékot szereztek) megszavazták az úgynevezett felhatalmazási törvényt, ami azt jelentette, hogy akár a kormány is hozhat törvényeket – gyakorlatilag a kormányfő azt csinált, amit akart. És ezzel a lendülettel ugyanazon év júniusában betiltották az SPD-t, majd júliusban az összes többi pártot.

Németországban létrejött az egypártrendszer.

Magyarországon természetesen nincs nácizmus, ám előfordulhat önkényes jogalkotás és a mindenkire egyformán vonatkozó jog uralmát félre tévő, a választás szabadságát fenyegető hatósági döntések is. Az például, amelyiknek a Jobbik az áldozata.

Bármit gondoljunk is róluk, nincs okunk örülni az ellehetetlenítésükre irányuló kísérletnek. Ha önkénnyel tapossuk el az önkényeskedőt, attól az önkény csak erősebb lesz.

A Jobbik viszont ezzel a szerepcserével kap némi támogatást az igazi megbánásra és jóvátételre. A történelem nyitott könyv. Lehet tanulni belőle és mindenki a saját kárán tanul a legkönnyebben.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
drkovax
2017. december 19. 13:00
A szerző még mindig nem ért semmit. Vagy nagyon is, csak hazudik.
zakar zoltán béla
2017. december 19. 11:33
.
peninsulavaldes
2017. december 19. 10:26
reménykedünk
szkeptikus
2017. december 19. 08:22
"remélem, végre megérti a Jobbik, hogy mit is tettek ők maguk öt-tíz éve. " Miért olyan biztos abban Radnóti Zoltán, hogy a Jobbik még nem értettei meg, hogy mit tettek öt-tíz éve? Senki nem születik minden tudás birtokában, az élet - jó esetben - folyamatos tanulás, de elég sokan vannak, akik ragaszkodnak az előítéleteikhez. Szerintem az tiszteletet érdemel, akiben van annyi erkölcsi bátorság, hogy belátja, hogy korábban nem helyesen gondolkodott. Más: a Számvevőszék döntése nem hasonlítható a Jobbik korábbi, bírált tevékenységéhez. Ez a döntés nem érzelmi alapokon nyugszik, ez a politikai ellenfél hideg fejjel végiggondolt büntetése. Úgy gondolom, hogy Radnóti Zoltán megnyilatkozása inkább növeli a - helyenként kétségtelenül létező - antiszemitizmust.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!