Túl nagy ár a szlováktudásért az anyanyelv elvesztése

2017. december 02. 16:29

Nem jó utálni bármely nyelvet, sem az anyáét, sem azét az országét, amelyben élünk.

2017. december 02. 16:29
Lampl Zsuzsanna
Új Szó

„Sokat járok emberek közé, s van két visszatérő beszédtéma. A gyerek utálja a szlovákot, mondják a magyar iskolába járó gyerekek szülei. Az unoka nem akar magyarul beszélni, mondja sok nagyszülő. Egyik sem jó. De a kettő összefügg. Nézzük szép sorjában.

Amint nem jó reggel utálattal kelni ki az ágyból, úgy az sem jó, ha egy gyerek bármiféle utálattal indul neki az életnek. Nem jó utálni bármely nyelvet, sem az anyáét, sem azét az országét, amelyben élünk. Ennek sokféle következménye lehet. Például egy jóeszű diákom a tanulmányi szak megszüntetése után kijelentette, hogy nem folytatja szlovák egyetemen, mert nem tud szlovákul, s mikor biztattam, hogy majd belejön, kijelentette, hogy nem, mert ő azt a nyelvet utálja. Könnyes szemmel mondta, s elment Magyarországra. Egy újabb tehetséges fiatalt veszített vele a közösségünk.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2017. december 02. 20:03
Hogyan hangzik már a szlovák nyelv? Így hirtelen a szlováknál röhejebben hangzó nyelv nem jut az eszembe. Mindegy, hogy mit mondanak a szlovákok, nehéz megállni röhögés nélkül.
apoa
2017. december 02. 19:02
Revíziót!!
Kiscsillag
2017. december 02. 18:27
Abba kellene hagyni az erőszakos elszlovákosítást. Magyaroknak járjanak felvidéki magyar egyetemre!
Senye Péter
2017. december 02. 17:03
Valamikor nem volt probléma, hogy a vegyes lakosságú helységekben a gyerekek két-három nyelven is tudtak egymással beszélni. Most meg rászólnak a szülőre, hogy gyereke magyarul próbál szlovák vagy román gyerekekkel beszélni. Egyébként az erőltetett asszimiláció a befogadó népességnek sem hasznos, mert nem gazdagítja őket, csak a kisebbséget teszi tönkre.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!