Orbán abszolút könyörtelen

2017. december 20. 11:23

Orbánnak olyasfajta karizmája volt, hogy szinte megolvasztotta annak az agyát, akire a figyelme összpontosult. Nem szabad lebecsülni Orbánt: nagyon szokatlan politikai tehetség, és abszolút könyörtelen.

2017. december 20. 11:23
Kim Lane Scheppele
HVG

„Mikor járt utoljára Magyarországon?

Az idén márciusban, egy konferencián. És érdekes kalandom volt a megfigyeléssel, amit teszteltem. Egy nagy európai repülőtérről másnap késő délutánra foglaltam jegyet Budapestre. Aztán reggel átírattam, és egy órán belül útnak indultam. Amikor Budapestre érkeztünk, késéssel nyitották ki az utashíd ajtaját, s amikor ez végre megtörtént, ott állt öt rendőr. Ahogy elsétáltam mellettük, követtek, majd amíg a bőröndömre vártam, körülvettek, de egy szót sem szóltak. Egészen addig figyeltek, amíg ki nem léptem a poggyászkiadóból. Nekem nincs félni- vagy rejtegetnivalóm, valóm, de aggódom, hogy bajba kerülhetnek azok, akikkel Magyarországon találkozom. Sok barátom van ott, akik nem titkolják, mit gondolnak, és tisztában vannak vele, hogy a kormány figyelmét felkeltették. Tudják, hogy Magyarország már nem szabad ország, és sokaknak vannak emlékei a Kádár-korszakról, amikor a helyzet hasonló volt.

Találkozott valaha Orbán Viktorral?

1994 nyarán, röviddel a választások után érkeztem Magyarországra. A következő évben három napot töltöttem Orbán Viktorral Ukrajnában. Ez volt az az időszak, amikor a Fidesz eltávolodott a liberalizmustól, és csak egy pár képviselője volt a parlamentben. Amikor hazatértem az útról, azt mondtam a barátaimnak, hogy megismertem a legveszélyesebb embert, akivel valaha is találkoztam. Orbánnak olyasfajta karizmája volt, hogy szinte megolvasztotta annak az agyát, akire a figyelme összpontosult. A barátaim azt mondták, csak a képzeletem játszik velem, de most úgy tűnik, láttam a jövőt. Nem szabad lebecsülni Orbánt: nagyon szokatlan politikai tehetség, és abszolút könyörtelen.

Mostanában kevesebbet publikál, mi történt?

Amióta a nyugati újságírók is felfedezték, hogy Magyarország problémás eset, kevesebbet írok, és inkább szakértőként dolgozom az Európai Bizottság, az Európai Parlament és más EU-tagállamok kormányai számára. Megpróbálom kitalálni, az EU miként segíthetne, hogy az emberek visszanyerjék a politikai szabadságukat Magyarországon. Az unióban például számos adatvédelmi törvény van, így nem lenne szabad megengedni Magyarországnak, hogy az egész lakosságot megfigyelés alá vonja. A kormány azt állítja, nemzetbiztonsági okok miatt van szüksége mindenféle megfigyelésre. Az indok lehetőséget ad az uniós korlátozások megkerülésére, de ez a törekvés csak az elnyomás eszköze. A kormány a Google Streetview által is használt kamerákat szerel a rendőrautókra, amelyek a tüntetéseken megjelennek. Rögzítik a résztvevőket, majd a felvételeket összehasonlítják a mindenkiről tárolt digitális fényképekkel. Az Emberi Jogok Európai Bírósága kifogásolta, hogy a TEK mindenféle jogi korlátozás nélkül rendelkezik bárki megfigyelésének lehetőségével. Erre reagálva az Orbán-kormány módosította a TEK-ről szóló törvényt, de a változtatás csak a jövő évi választás után lép életbe. A kormány az olyan megfigyelő szoftverek egyik legnagyobb vásárlója, mint a FinFisher, ami képes az elektronikai készülékeket a mikrofon és a kamera bekapcsolásával személyes megfigyelő eszközzé alakítani. Amikor pedig a kémprogramokat kínáló olasz Hacking Team nevű cég szervereit feltörték, kiderült, hogy Magyarország az egyik legnagyobb kormányzati ügyfelük.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 179 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vén Csataló
2017. december 21. 08:30
Na még egy idióta. Már csak ez kellett karácsonyra. Pardon: Karácsonyra.
néhai Ch.Pilot
2017. december 21. 07:00
"A kormány a Google Streetview által is használt kamerákat szerel a rendőrautókra..." Hát ki használja az ilyen technikai eszközöket? A bűnözők, he? Remélem egyszer majd öt rendőr helyett öt muszlim veszi körül és nemcsak ellenőrizgeti. Ez a hazug, sátánista ribanc nem érdemel könyörületet.
Onurisz
2017. december 21. 06:18
Ez a Scheppele egy rosszindulatú hazudozó. Az országgyűlési választókerületek a megyehatárokhoz igazodnak. Egy megyén belül 3-6 körzet van, BAZ megyében 7, Pest megyében 12, Budapesten 18. Hogy lehetne csalni ott, ahol 3-4-5 részre kell felosztani egy megyét? A választókerületek létszáma átlagban 100 ezer körül alakul, de a megyehatárok miatt most is nagy a szóródás, 70-120 ezer fő közé esik a körzetek lakosságszáma. Ráadásul a budapesti körzetek átlagos létszáma kisebb, mint a vidékieké, amely nem kedvez a Fidesznek. Ha csalni akartak volna, akkor eltörlik a megyehatárokat és átlagos kerületeket alakítanak ki, így sokkal szabadabban lehetett volna húzogatni a határokat. Az sem igaz, hogy a nagyvárosokat szétdarabolták és vidéki körzetekhez csapták. Legalább a megyéken belül azonos létszámú kerületeket kellett kialakítani, ezért fordul elő, hogy a nagyvárosi maradékot falvakkal vonták össze. Ráadásul nyíltan a Jobbikkal szembeni választási csalással vádolja a Fideszt. Mindenki tudja, hogy a pártok képviselőt küldenek a szavazókörzetekbe, akik kezdettől a végéig ellenőrzik a szavazás és a szavazatszámlálás menetét. Eddig is tudtuk, hogy a valóság nem zavarja a „szakértésben” a tisztelt hölgyet, azt is látjuk, hogy a ő (és a hozzá hasonlók) szakértési képzelgéseit és hazugságait fogadja el tényként az EU-s és az amerikai politikai elit. Azután csodálkoznak, hogy Orbán fölényesen nyeri a választásokat, és tanácstalanok, amikor angol fordításban megkapják az „antidemokratikus” törvényeink szövegét. Ameddig a tényekkel is így hülyíti magát a hazai és nemzetközi „baloldal”, esélyük sem lesz Magyarországon választást nyerni.
matykox
2017. december 20. 23:21
Hát, ha ilyen agyatlan és silány mesemondók az EU "szagértői", akkor minden érthető. Ezekre tényleg igaz, hogy a butaságuk rosszabb, mint a gonoszságuk - az utóbbi néha szünetel.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!