Isten nem valamiféle pozitív energia

2017. december 05. 19:18

A Jézus Krisztus születését ünneplő tömegeket nem a hagyományos keresztény templomokban kell keresnünk, hanem a fogyasztói társadalom székesegyházaiban.

2017. december 05. 19:18
Harmath Károly
Vajdaság Ma

„Nekem egyre inkább úgy tűnik, hogy korunk embere nem tud ünnepelni. Nemcsak azért, mert a teljesítményre, a termelésre, a haszonszerzésre és az élvezetekre beállított életvitel megöli az ingyenességet és a lét feletti elengedett örömélvezetet, hanem azért sem, mert tudatlanul is rendkívül igényes feladatot vállalt magára: kitaszította Istent az életéből és a világból, s úgy gondolja, hogy neki kell Istent helyettesítenie mindenben.

Tévedését azonban nehezen tudja belátni. Az ember nem helyettesítheti Istent, bármennyire törekszik is rá. Továbbá az ember a lelke mélyén elolthatatlan lánggal vágyik a titokra és a tiszta lelki élményekre. Alapvető gondjának számít, hogy az információhalmaz közepette nem látja a tiszta forráshoz vezető utat. Valójában már nem is ismeri igazán a tiszta forrás vizének az ízét. Issza azt, amit rohanás közben felkap. Minden téren gyorstalpaló lett. Szerintem ez is oka annak, hogy ma már a valódi tartalmától megfosztott karácsonyt nem templomokban és nem a családban ünneplik. A Jézus Krisztus születését ünneplő tömegeket nem a hagyományos keresztény templomokban kell keresnünk, hanem a fogyasztói társadalom székesegyházaiban. A pénzköltés és fogyasztás e szent helyein nem is csak nyolc napig ünnepelnek, mint ahogyan a katolikus liturgiában szokás. Azt látjuk, hogy az ünneplésre vágyó, de ünnepelni már nem tudó ember pótünneplést rendez önmagának. Nála a karácsonyvárás nem ádventtel kezdődik, és a rorátéban sem az égi magasok harmatjáért esedezik, hanem a pénztárca kitárulásáért...”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
péterx
2017. december 06. 09:23
1.Harmath Károly szellemes és találó leírást , diagnózist ad . 2. Az Úr Jézus meghívó jóságos szeretete itt van , s mindenki válaszolni kénytelen : vagy a konzum-ateizmusával , vagy a hívő el- és befogadással . 3. A konzum-vallás követői pedig önmagukat büntetik : az életük rettenetes összezsugorításával .
Giuliano
2017. december 05. 23:03
Óriási találmány ez a kereszténység meghasonlását Kolumbusz tojásaként tárni elénk ,kiket eléggé megedzett az egykori fiatal kiszes -soros-demokraták csuhások felé való pálfordulása,kik azt hiszik,hogy nem lóg ki a lóláb a semjénfüstös házassági lepedőről ránkcsorgó dermesztő valóságról alkotott nézetekről és a szavazatvásár fekete-péntekjeinek minden napra való kijelöléséről! s a 30 ezüstpénz oly jelentéktelenné törpül el hogy Júdás lóggó orral visz azt a bankba el!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!