A női bérszakadék tündérmeséje

2017. november 15. 21:25

A „női bérszakadék”, abban a formájában, ahogy ma előadják, semmivel sem valósabb dolog, mint az unikornisok vagy az orkok.

2017. november 15. 21:25
Veszprémy László Bernát
Magyar Idők

„Természetesen nem kívánjuk bagatellizálni a diszkrimináció lehetőségét, és nyilván vannak olyan ismert példák, amikor a nőket bérezés terén is hátrány érheti munkahelyükön. Ilyenkor arra kell biztatni őket, hogy éljenek törvény adta jogaikkal, és tegyenek panaszt a diszkrimináció ellen. Nem szeretném osztani azt a maradi és egészségtelen álláspontot, hogy »a nőnek a konyhában a helye« vagy hogy »egy nőnek nem kell annyit keresnie, mint egy férfinak«. De az uszításnak, a dezinformálásnak és a nemek egymás ellen fordításának sincsen értelme.

Sokkal többet érne, ha megpróbálnánk ösztönözni a hölgyeket a jól fizető (mint az informatikus- vagy a mérnök-) szakmák kitanulására. Ez egy egészségesebb jövedelmi egyensúlyt hozna létre a nemek között, ráadásul azt is remekül mutatná, hogy egyes állások másképp fizetnek, attól függetlenül, hogy férfiak vagy nők végzik. A jövedelmi egyenlőtlenségekkel – amelyek nem azonosak a bérezési egyenlőtlenségekkel – való uszításnak pedig véget kell vetni.

A feministák nem értik meg, hogy az azonos jogok és az azonos elért eredmények két külön dolgot takarnak. Nem lehet arra kényszeríteni a társadalmat, hogy nemek alapján mindenkinek azonos legyen a jövedelme. A jövedelem rengeteg bevételi forrás összessége, nem csupán a bér. Egy ilyen törvénynek lényegében azt kellene kimondania, hogy a férfi nem kereshet többet értékpapírok, öröklés, fizetés és minden egyéb útján, mint egy nő. Egy a jövedelmet nemi alapon szabályozó törvény a legsötétebb kommunista időket idézné vissza – igaz, ez a szocialisták és a szélsőjobboldal jelenlegi kampánya mellett talán már nem is számítana kuriózumnak. Mindig lesznek jövedelembeli eltérések: a konzervatív ember efelett tapintattal továbblép, míg a forradalmár baloldal a nemeket uszítja.

A »női bérszakadék«, abban a formájában, ahogy ma előadják, semmivel sem valósabb dolog, mint az unikornisok vagy az orkok. Hazánkban nemi alapon diszkriminálni a bérezések terén törvénybe ütközik. A törvényt mindenkinek be kell tartania. Ám a bérszakadék meséjét nem tények, hanem a szocialista áldozatkultusz építése fűti, amely minden nőből a patriarchális polgári rendszer elnyomottját akarja kihozni, akár valós a re­presszió, akár nem. Valós elnyomás bizonyos körökben létezik, mint újabban megtudtuk, elsősorban a színházak rendezői szobáiban, ám a bérezések nem tartoznak ide. Aki nem szeretné megvezettetni magát, nem ül fel az efféle demagógiának.”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 63 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szőke Ciklon
2017. november 16. 19:34
Mi az hogy nincs különbség a férfiak és a nők bére között? Nálunk az Ottó bére sokkal több, mint a Klaudiáé, pedig Klaudia a titkárság vezetője, és gépírni is tud, sokszor csak késő este tud haza menni, Ottó meg csak a vezérigazgató, aki akkor jön, vagy megy, amikor akar! Ráadásul még parancsolgat is a Klaudiának.
madarasi.abel
2017. november 16. 09:35
A helyzet az, hogy a nőnek a legfontosabb, már-már mindent kizáró feladata gyereket szülni, sokat. Ezért nem is az a baj, hogy miért keresnek kevesebbet, hanem hogy egyáltalán: minek dolgoznak, amikor szülniük kellene, főzni a családra, suliba vinni a négy porontyot.
madarasi.abel
2017. november 16. 09:30
A nők olyan buták, hogy bár a középvezetői állásokat remekül be tudják tölteni, felső vezetőként kevesen állják meg a helyüket. Nem is nagyon találkozunk ilyenekkel. Politikusnak is szarok, nem bírnák a terhelést, amint azt a kedves pocak-pocok megállapította.
madarasi.abel
2017. november 16. 09:28
üvegplafon. nem szakadt rád? :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!