Hídország

2017. november 28. 17:00

Adott a lehetőség, hogy végre a keleti kaput kinyitva, de a nyugatit nem bezárva hídország lehessünk kompország helyett.

2017. november 28. 17:00
Ulicza Tamás
Magyar Hírlap

„Kína politikáját Joseph Nye fogalma, a »soft power« írja jól le: a kényszerítés helyett a vonzást veszi alapul, és a »puhább« eszközök meggyőzik az országokat, hogy jól járnak, ha a nagyhatalom felé közelednek. A kínai soft power szálai behálózzák az egész világot, és nem engedhetjük meg, hogy a háló új, erős szála kikerüljön minket, és ne részesüljünk az előnyeiből. 

Természetesen kockázat is van, és akad olyan, akit ez aggaszt: a Financial Times hétfőn arról írt a 16+1-találkozó kapcsán, hogy az Európai Unióban sokan gondterheltek a kínai térnyerés miatt, és nemcsak Brüsszelben, hanem több nyugat-európai fővárosban is. Ott, ahol eddig a pénzcsap elzárásával és szankciókkal fenyegetőztek, akkor nem törődve az ezzel okozott törésekkel, most félnek, hogy a kínai beruházások nyomán az unió­ban mélyülhet a szakadék.

A magyar kormány berkeiben is tisztában vannak a kockázatokkal. De elenyésző az esélye annak, hogy Peking ellenünk használná ezt a kereskedelmi kapcsolatot, már csak azért is, mert Kína nem próbál meg a maga képére formálni más országokat, Kína üzletelni szeret. Nem kell, hogy illúzióink legyenek: a pekingi kormány nem irgalmas szamaritánusok gyülekezete, nem szeretetből fektetnek be Magyarországon. Lord Palmerston egykori brit miniszterelnök szavait átírva mondhatnánk: Kínának nincsenek örök barátai, Kínának nincsenek örök ellenségei, Kínának érdekei vannak. Talán nem véletlen, hogy egy hasonlóan kereskedelemre épülő nagyhatalom vezetője mondta ezt annak idején. 

Kína jól felfogott érdeke szerint fejleszti a gazdasági kapcsolatait és köti szerződéseit, nekünk pedig adott 
a lehetőség, hogy fontos tagjai legyünk ennek a kereskedelmi rendszernek, és végre a keleti kaput kinyitva, de a nyugatit nem bezárva hídország lehessünk kompország helyett.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
navis praetoria
2017. november 29. 08:00
Kínával a gondterhelt országok minden skrupulus nélkül úgy kereskednek, hogy csak na, tavaly Németország elsőszámú kereskedelmi partnerévé Kína lépett, megelőzve Franciaországot és az USA-t. Nem csinálnak túl sok zöldmezős beruházást Németországban, inkább vállalatfelvásárlásokat, nagyban. Az USA meg már teljes szimbiózisban él Kínával, az amerikai üzletekben nem sok árú van, amit nem Kínában gyártanak. Úgyhog nincs abban semmi hű de nagy világbotrány, ha Magyarország is nyit Kína felé.
Pelso j.
2017. november 29. 06:10
kínai beruházások, befektetések, nálunk? Zöldmezős beruházások, korszerű ipari üzemek? Miről beszélsz, pártcsicska?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!