Miért fogok szavazni a 2018-as magyarországi választásokon?

2017. november 25. 09:48

Következésképp lehet azt mondani, hogy aki nem Magyarországon lakik, annak életét nem befolyásolják a kormány lépései, csak nem lenne igaz.

2017. november 25. 09:48
Szőcs Levente
Mérce

„A helyzet alapvetően megváltozott azzal, hogy a Fidesz módosította a választás lebonyolításának szabályait. Önmagában a választójog kiterjesztése nem hozott volna alapvető változást – sőt talán érzékelhetőt sem – , hiszen valószínűleg nem sokan mentek volna el sorban állni a konzulátusok előtt, hogy szavazhassanak.

Bár a kettős állampolgárság megadásának kétségtelenül van egy szimbolikus hozadéka is (ld. Orbán, a nemzetegyesítő), viszont ha csupán néhány ezer szavazat volna a tét, talán nem kopogtatnának több szervezet önkéntesei az erdélyi magyarok ajtaján, hogy kérelmezzék a magyar állampolgárságot, majd pedig azért, hogy regisztráljanak a választásokra. És akkor talán nem volna szüksége a Fidesznek az RMDSZ-re, illetve biztosan más lenne a magyarság megítélése Romániában.

Ennek köszönhetően ugyanis, vagy inkább emiatt, kialakult a román nyilvánosságban egy olyan narratíva, mely szerint az RMDSZ a revizionista Orbán Viktor trójai falova Romániában, amelyet orosz támogatással fel akar szabdalni, az ukrajnai forgatókönyv szerint.

Lehet erre azt mondani, hogy a románok beteges Erdély-féltők, de az is tény, hogy a magyar kormány bőven szolgáltat érveket az ilyen »beteges képzelgők« számára. És az is tény, hogy az említett narratíva konkrét politikai akciókat generál vagy legitimál, nő a gyanakvás, romlanak az etnokulturális együttélés körülményei, jogok sérülnek.

Következésképp lehet azt mondani, hogy aki nem Magyarországon lakik, annak életét nem befolyásolják a kormány lépései, csak nem lenne igaz. Nyolc éve még többnyire így lett volna, ma sajnos nem az. Ezért fogok én szavazni a 2018-as országgyűlési választásokon.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 70 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Graf
2017. november 30. 08:59
Pöcs Levente. Ennyi.
Zokni
2017. november 30. 07:52
"Levi baszd meg, a profilképeden fülhallgatót viselsz?..." - kérdi. Nagyotmondó készüléket.
1000bocs
2017. november 27. 09:42
Kedves szerző úgy tesz, mintha a románoknak nem lenne mindegy van-e a magyaron sapka vagy nincs.
Peter8811
2017. november 26. 07:12
"Ki változtassa meg Magyarországot, Orbán Viktor a csapatával?" IGEN.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!