Ezért van tele a hócipőm a bringásokkal

2017. november 13. 10:53

Ha tekerés közben csetelsz és nem használsz lámpát a sötétben, jó vastagon megírt csekket érdemelsz.

2017. november 13. 10:53
Reflexman
Reflexman

„A kerékpáros – ahogy az autós vagy a gyalogos is – nem egy darab papír miatt tartja vagy nem tarja be a szabályokat a közismerten normakövető Magyarországon, hanem a neveltetése, szocializációja és a környezet hatása mentén cselekszik. Ugyanis még a nagyon, de nagyon hülyék is tudják, hogy a piros jelzés és a stoptábla mit jelent; itt egyszerűen a legendás magyar egóról van szó, »mindenki félre, jövök, mindenkinek coki«.

 
Ahhoz már a nyolc általánost sem kell elvégeznie senkinek sem, hogy tudja: megállok, ha pirosat mutat a lámpa, vagy kiteszem a kezem, ha irányt változtatok, nehogy a mögöttem lévő belém rohanjon fékezéskor, vagy ha éppen akkor támad előzni kedve. De ahhoz sem kell a szabályokat ismerni, hogy tudjam: sötétben igyekszem magam láthatóvá tenni, ennek eszköze pedig nem az előre és hátra felszerelt és a rávetülő fény hatására jelzést adó macskaszem, hanem valamilyen önálló fényforrás. Az a jelzőfény, ami lehetővé teszi, hogy amikor a Lágymányoson megyünk egymással szemben, egyikünk se bukjon fel. De ez a jelzőfény arra is jó lehet, hogy a vétlen autósnak a felelőtlen bringás miatt ne kelljen sem a rendőrségre, sem a bíróságra, tragédia esetén meg pszichológushoz járnia.
 
Az a játék, amit nagyon sok kerékpáros űz a forgalomban, az amúgy elégtelen szintű kerékpárúton és a járdán, újabban már menetközbeni cseteléssel is kiegészítve, csak negatív végkimenetű eredményt hozhat. Nem vagyok híve az erőnek és a csak a büntetésen alapuló népnevelésnek. Viszont ebben a kérdésben csak is a zéró toleranciát látom megoldásnak: ha nem használ lámpát, ha a mobilját bizgeti menet közben, ahogy a nagy »városi terepjárós« polgárok is, azonnal csekk, jó vastagon megírva. Főleg, hogy minden szabálynak és normának ellentmondó viselkedésével másokat is (élet)veszélybe sodorhat.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 51 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tango47
2017. november 14. 11:08
A bunkóság nem jármű-specifikus.
bagoj
2017. november 13. 22:24
Csak arra kell vigyázni, hogy ne a Népszava gázolja el az embert, mert még tönkre menne mint a gázoló Népszabadság. Hogy nem a Népszabadság gázolt és hagyta cserben az áldozatát, hanem a Murányi ? Na próbálja ki valaki és ha megússza felfüggesztettel akkor elismerem ! "A 24.hu hivatalosan is megerősített információi szerint külsős tanácsadóként jelenleg is visszafoglalkoztatja a Népszabadságot és a Világgazdaságot kiadó Mediaworks médiavállalat Murányi Marcellt, az egy kerékpáros halálával végződő gázolásos balesete miatt tavaly távozni kényszerülő egykori Népszabadság főszerkesztőt, akit idén tavasszal első fokon 1 év 8 hónap börtönbüntetésre ítélt a bíróság, de annak végrehajtását 2 évre felfüggesztette." Cserbenhagyásos, halált okozó gázolás és felfüggesztett ? Na az csak a Népszabadságnak jár Magyarországon !
duzur
2017. november 13. 22:02
Az autókban is vidáman smartolnak a cseppet se smart vezetök. És bizony mindenkit meg kell büntetni aki felelötlenül közlekedik. De gyalogos is jött már nekem, lázas smartolás közepett...
redgreg
2017. november 13. 20:10
Sok helyen van felfestve. Egyszer egy ilyenen majdnem átment rajtam egy a cikkben említett hipszterbringás majd hangosan üvöltött h bicikliút.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!