Hamisan szól a vészharang

2017. november 19. 10:34

A negyvenmilliós német munkaerőpiacon tavaly hétezer gazdasági migránst sikerült munkába állítani.

2017. november 19. 10:34
Putsay Gábor
Magyar Hírlap

„Európa lassan elnéptelenedik, szükséges az új munkaerő behozatala, különben elszegényedünk, de legalábbis utcahosszal lemaradunk a globális versenyben. Különösen a versenyképes európai nagyvállalatok kerülhetnek hamarosan végveszélybe ebben az értelemben – ilyen és ehhez hasonló, egyébként igaznak is feltüntethető demagógiával próbálták az Európai Unió prominens politikusai a vállalatvezetőkkel karöltve átmosni a derék és hiszékeny uniós polgárok agyát két évvel ezelőtt, a nagy migránshullám idején, amikor csak Németországba egymillió ember érkezett.

Ennek egyébként a gyakorlati hozadéka az lett, hogy például a negyvenmilliós német munkaerőpiacon tavaly hétezer gazdasági migránst sikerült munkába állítani, ami azért a megkongatott vészharanghoz képest meglehetősen silány eredmény. Persze a valóságban és a realitásokat figyelembe véve nem volt nehéz megjósolni, hogy ez nem lesz olyan átütő siker, de ez az uniós politikai elitet most sem zavarja különösebben. Való igaz, hogy a közeli jövőben ez alakulhat másként is, bár azért csendben megjegyezem, hogy a világgazdaság egészen más irányba halad.

A digitális forradalom ugyanis már megkezdődött, és átrendezi a gazdaságot, a munkaerőpiacot, a termelési szisztémákat, de még a fogyasztási szokásokat is, és ebből adódóan jelentős társadalmi hatásai lesznek.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zolizolizoltan
2017. november 19. 13:24
Nagyon igaz, hogy a multik visszahozzák a termelésüket a központjuk közelébe a mesterséges intelligencia korszakában, mert ebből több profitjuk lesz, mint az olcsó munkaerőből. Éppen ezért érthetetlen a német kormány foglalkoztatás politikája. Itt korrigálnom kell a cikk íróját: máris kb 400 ezer új migráns dolgozik feketemunkán Németországban és ez nem szerepel a statisztikákban. A németek sohasem voltak hülyék, csak most sunyin csinálják. Ezzel együtt én sem értem, mit terveznek a németek a digitális korszakra, amely egyébként nagyon gyorsan max. 5 év múlva itt lesz a legfejlettebb országokban.
Box Hill
2017. november 19. 12:35
Munkaerőt nem bevándorlással biztosít egy vállalat, egy ország, hanem célzott toborzással.
Szerintem
2017. november 19. 11:10
Kérjünk olyan szankciókat Magyarország ellen, hogy tőlünk vonják meg és csak tartsák meg maguknak azokat a migrációból származó határtalan társadalmi és gazdasági előnyöket :)
Antigoné
2017. november 19. 11:09
Előbb meg kell őket tanítani késsel-villával enni, németül (svédül, dánul stb) beszélni,munkakultúrát felszedni, más vallásúakat (vagy vallástalanokat) tolerálni. Ez két-három generáció alatt - elméletileg - lehetséges. Közben viszont jönnek a többiek és kezdhetik elölről.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!