Merjünk remélni!

2017. november 08. 22:20

Egy felelős politikai erő azt is megmondja, hogy miből lesz a nagy ígéretekre pénz. A Momentum is ezt teszi.

2017. november 08. 22:20
Orosz Anna - Prinz Dániel
168 Óra

„Az eddig leggyakrabban feltett és teljesen jogos kérdés a program megvalósíthatóságával kapcsolatos. Ígérni könnyű, de egy felelős politikai erő azt is megmondja, hogy miből lesz a nagy ígéretekre pénz. A Momentum is ezt teszi. Több kritikusunk, köztük a 168 Óra főszerkesztő-helyettese is felrója nekünk, hogy egyszeri kiadási tételekből, túlárazott és fölösleges állami beruházások visszafogásából akarunk nagy átalakításokat fedezni. Ez viszont így, ebben a formában nem igaz.

A Momentum programján dolgozó több mint száz tagunk között a magyar pártok között talán egyedülálló módon egy olyan csapat is létrejött, amely kizárólag a program költségvetési megvalósíthatóságát ellenőrizte. Egyszeri megtakarításokból egyszeri tételeket fedezünk, a nagy átalakításokat pedig nagy átcsoportosításokból valósítjuk meg. Az alacsony keresetűek számára a legmagasabb fizetésekre bevezetett felső szja-kulcs bevételeiből ígérünk bérkiegészítő adójóváírást. A munkaerőpiaci szolgáltatásokat a közmunkarendszer átalakításából tudjuk fejleszteni. Realisztikusan számolunk a gazdasági növekedéssel: konzervatív módon a jelenlegi alappályát vetíti ki makromodellünk.

Azt viszont sok elemző jól látja, hogy az Indítsuk be Magyarországot! című programunk egy bal- és jobboldali ideológiákat meghaladó munka. A Momentum víziója a kezdetektől azt fogalmazta meg feladatként, hogy »Magyarországot végre a 21. századba vezessük, és olyan társadalmat építsünk, amelyet nem ideológiai harcok osztanak meg, hanem közös célok tartanak össze«.

A program ezt a víziót teszi kézzelfoghatóvá. Amikor leültünk programot írni, nem azt néztük meg, hogy mit mond az oktatásról a baloldal vagy milyen a jobboldal családpolitikája. Azon gondolkodtunk, hogy mik az ország előtti kihívások, és ezekre milyen válaszokat javasolnak az elismert magyar és külföldi szakértők, miről tanultunk az egyetemen vagy olvastunk egy nemzetközi újságban, mit láttunk a munkahelyünkön, a rendelőkben, az iskolákban, és mit hallottunk több mint száz helyi fórumon országszerte.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kiebra
2017. december 08. 09:42
"gazdaságpolitikailag egyértelműen balos" Tehát?
Peter8811
2017. november 09. 17:56
NOMONEY
zakar zoltán béla
2017. november 09. 09:25
komoly alakulat-szerkesztőségi olümpenek
pollip
2017. november 09. 08:57
A momentum vagy valamije is kap külföldi pénzt, hogy el akarja kaszálni a civiltörvényt?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!