A kommunizmus és az értelmiségiek

2017. november 09. 09:17

A kommunizmus nem értékeli semmire az értelmiségieket, habár egyes értelmiségiek nevetséges és megmagyarázhatatlan módon értékelik azt.

2017. november 09. 09:17
Michael Bauman
The Imaginative Conservative

„Amikor a kommunizmus kerül szóba, gyakran találkozom olyanokkal, akik nem pontosan tudják, mi is volt az. Az én válaszom az, amit milliók és milliók is tudnak: letartóztatások, tisztogatások, gulág, halál. Ez a kommunizmus.

Azok kommunizmusról való tudása, akik megélték azt (akiket nem gyilkolt meg) mérhetetlenül különbözik a nyugati értelmiségiek kommunista fantáziáitól. Míg milliók éheztek és haltak meg a kommunizmus hideg kezétől, a nyugati értelmiségiek azon rendszer dicséretes alternatívájának tartották, amelyben ők éltek és munkálkodtak – mintha Lenin, Sztálin és nyomukban mindenki más nem utálta volna az értelmiségieket; és mintha soha semmiféle szörnyűség nem történt volna Alekszandr Szolzsenyicinnel – akit a nyugati értelmiségiek pont olyan gyakran néznek le, mint kommunista idoljaik.

A kommunizmus nem értékeli semmire az értelmiségieket, habár egyes értelmiségiek nevetséges és megmagyarázhatatlan módon értékelik azt. »Az értelmiségiek – írta Lenin egy Gorkijnak írt levelében – nem épp a nemzet erősségei, hanem a nemzet szara.« Ezért aztán Lenin készített egy listát azokról az értelmiségiekről, akik csak a deportálásra, a belső emigrációra vagy a halálra érdemesek. Minden seggnyaló hízelgésük ellenére az értelmiségieknek nem jutott jobb sors a kommunizmusban, mint a kulákoknak és a kozákoknak, akiket nem másért tettek tönkre, mint azért, mert nekitámadtak annak a gonosz politikának, amit »kvóta általi halál«-nak neveztek. A kommunizmus olyan gyakran gyilkolt, hogy Sztálin egyik legsokkolóbb és legundorítóbb vívmányát a »nekropolisz«-nak hívhatnánk, vagy a halál városának, ami száz- vagy kétszázezer sírt jelent egy rakáson. Amint Sztálin gyakran mondogatta: »A halál minden problémát megold.«”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
navis praetoria
2017. november 10. 00:42
Jó pár kommunista teoretikus meg vezér - mint Marx, Lenin, Trockij - maga is moral insanity szindrómás kis- vagy középpolgári értelmiségi volt.
korona
2017. november 09. 20:36
A kommunizmust, a maga gyilkos formájában is a zsidók találták fel. Az emberek meg ilyenek: Aki tapos, azt tisztelik; aki meg nem tapos, azt tapossák.
ottapont
2017. november 09. 16:37
"és mintha soha semmiféle szörnyűség nem történt volna Alekszandr Szolzsenyicinnel – akit a nyugati értelmiségiek pont olyan gyakran néznek le, mint kommunista idoljaik" Szolzsenyicint a Harvardon tartott beszéde után tagadta meg az addig érte rajongó amerikai balos és liberális értelmiség. Mikor többszöri meghívás után végre élt a lehetőséggel tömegek hallgatták, a rossz idő ellenére. Azonban Sz. gondolatai a kommunizmusról, az akkori nyugati demokrácia és civilizáció állapotáról megdöbbentette őket ( pl már akkor érzékelte és szóvá tette az öncenzúra jelenségét az ú.n. írástúdókkal kapcsolatban). Legfőképpen azt nem tudták nekik megbocsátani, ahogyan a problémák megoldását látta. Hihetetlenül értékes és jövőbelátó beszéd volt. Annak akit érdekel Harvard Address https://www.youtube.com/watch?v=WuVG8SnxxCM Ez a link pedig a beszéd izgalmas és értékes elemzése egy ismert gondolkodótól, aki személyesen részt vett anno az eseményen Dr Peter Kreeft on Aleksandr Solzhenitsyn Commencement Address at Harvard https://www.youtube.com/watch?v=6GVCtfPaNWY
Kanóc
2017. november 09. 13:29
Ha már Paul Johnson is bekerült ma egy posztba... Modern -kor c. művében a kommunistákat tárgyaló fejezet címe igen egyszerű: "Ördögök".
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!