Viszlát, kiszámíthatóság!

2017. november 21. 07:24

Eljött az ihletett pillanat, hogy a CDU végre magába nézzen, mivé is vált.

2017. november 21. 07:24
Kuthi Áron
Magyar Nemzet

„Eljött az ihletett pillanat, hogy – a jövőbeli koalíciókötés képességét nem elvitatva a kereszténydemokratáktól – a CDU végre magába nézzen, mivé is vált. Hogy a merkeli értelemben lassú, de folyamatos középre nyitással és a szocdem értékek felfalásával, az uniós vezérszerepbe belemerevedve végül is mit képviselnek ma a párt alsó-felső szintjén dolgozók, bevándorlási krízisen túl, lázadás évén innen. Az a napnál világosabb, hogy az SPD-vel bajok vannak, húszszázalékos választási eredményük történelmi bukás, szépen be is jelentették, hogy nem koalícióznak. A CDU-nak viszont az a tragédiája, hogy nincs ki vagy mi ellen ellenzékbe vonulnia, hogy rendezze sorait, jelenlegi súlyánál fogva még túl nagy ahhoz, hogy átengedje a kormányrudat. De a terep szűkül, ezt már csak egy tavaszi megismételt választás – ahogy Merkel tegnap utalt is rá – vagy egy kisebbségi kormányzás tisztázhatja. Mert akkor kiderülne, van-e válasza a CDU Merkelen túli világának, vagyis az új generációnak a hogyan továbbra, vagy nincs, és akkor ideje visszahúzódni a csigaházba, és elgondolkodni, mit tartalmazzon a németnek lenni a XXI. században. Végül pedig: az nevet, aki utoljára nevet, vagyis ott bujkál a félhomályban az elmúlt években a legtöbb tartományi parlamentbe és a szövetségi törvényhozásba is beszavazott Alternatíva Németországnak (AfD), amely csendben az ország harmadik legnagyobb politikai erejévé vált.

Egyértelmű, hogy Németország megtorpanása Európának és Magyarországnak is hátrányos, mert esetünkben nem igaz a tétel, hogy minél rosszabb a másiknak, annál jobb nekünk. Egy biztos, a kiszámíthatóságnak lőttek: a kisebbségi kormányzás és egy előre hozott választás sem jelent túl sok jót. Itt és most csak annak lehet örülni, hogy egy eleve életképtelen koalíció nem is jött létre.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zakar zoltán béla
2017. november 21. 12:58
"MN"
Mich
2017. november 21. 12:57
A Népvándorlás átgyalogolt a CDU-n, csakúgy, mint a Libsibolsináci katyvaszon... Willkommen, mondta a néni (mielőtt elájult) és vele a magyar Katyvasz...
szemlelo
2017. november 21. 12:21
Még nem zárnám ki a nagykoalíciót. Egyes SPD-s politikusok már kacsingatnak, Schulz még tiltakozik, de talán csak emelni akarja a tétet. És akkor következik még 4 év a langyos libsi mocsárban.
zolizolizoltan
2017. november 21. 12:11
Ideje lenne Merkel távozásának, sok kárt csinált Európának. Két év múlva mindenképp lemond, hiszen már régen kijelentette, két választás között fog lemondani. Erre talán fel lehetne építeni kompromisszumot és akkor talán két évig kormányozható lesz Németország. Európának gyenge Merkelre lenne szüksége, ha már mindenképp maradnia kell.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!