Az együttműködés egyenlete megbukott

2017. november 02. 10:50

Pár egyszerű egyenlettel be lehet bizonyítani, hogy a választási összeadósdi de még a koordináció sem fog választási győzelmet hozni.

2017. november 02. 10:50
Csarnó Ákos
Reflektor

„Pár egyszerű egyenlettel be lehet bizonyítani, hogy a választási összeadósdi de még a koordináció sem fog választási győzelmet hozni. Gyurcsány és több székét féltő baloldali azt a képet próbálja felvázolni, hogy az LMP a Fidesz legyőzésének akadálya. Nem programpontokról, elképzelésekről, a Fidesz utáni világról beszélnek, hanem választási matekoznak! Ez maradt nekik mert csak ezzel tudják magyarázni a várható vereséget és már előre bűnbakot találhatnak. De ha legalább a számok segítenének neki!

Nézzük a tényeket, vagyis a közvélemény-kutatások eredményeit – itt összegyűjtve megtalálhatók. Igaz, hogy ezek a számok a teljes népességre vetített adatok, de ez is épp elég jó lesz. Átlagolunk, szeptembert vesszük kiindulópontnak és nem csak egy intézet adatait használjuk illetve figyelembe vesszük a vezető politikusok megszólalásait is összefogás ügyben.

A Fidesz 30,1 %-os átlageredményével szemben az MSZP 8,6%-os, a Jobbik 11,3 %-os, az LMP 4,1 %-os, a DK 4%-os az Együtt 1%.os, a Momentum pedig 2%-os eredménye áll.  Az első képlet alapján, ha csak a számokat összeadjuk, akkor egy kicsit jobban állnak az ellenzéki erők. A Fidesz 30,1%-os eredménye nem lenne elég a győzelemhez mert az ellenzék 31%-ot tudna felmutatni. Csakhogy itt érkezik az első pofon. Ha tudjuk ugyanis, hogy legalább két párt (az LMP és a Momentum) nem fog részt venni az összefogásban, akkor máris 24,9%-ra esik az ellenzék támogatottsága.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bástyaelvtárs
2017. november 02. 13:25
Ez az Ákos gyerek vagy tényleg nem ért a választási matematikához vagy ennyire hülyének nézi a jónépet. Már alapból elbassza azzal, h a választási pártpreferenciából indul ki és abból számolgat az "egyszerű képleteivel" Holott sokkal lényegesebb annál az egyéni választókerület. Másrészt annyi emberi pszichológia változó van ebben a képletben, h azt nem lehet modellezni matematikai statisztikai módszerekkel és ez teljesen bizonytalanná teszi a jóslást. Le kéne menni evk mélységig a kutatásoknak mind a 106 körzetben, de nem ismerjük még a jelölteket sem, nem ismerjük az egyes körzetek szavazási és átszavazási hajlandóságát, sem azt, h hol valósul meg koordinált indulás...Minél magasabb a részvétel annál jobb az ellenzéki pártoknak. De ez csak 1-2 példa a kurva sok változóból amit figyelembe kéne venni abban az "egyszerű képletben". Egyszerűen képtelenség ma megmondani mi fog történni 18 tavaszán.
balbako_
2017. november 02. 13:00
Választók nélkül számolgatnak. Mert a választó már csak olyan, hogy a saját pártjára szavaz másra meg nem, vagy juszt sem!
ThunderDan
2017. november 02. 12:44
És még ez a cikk is csak a felszínt kapargatja, mert ott vannak még a választástechnikai problémák is... egyéni jelöltek révén lehet listás állítani, abból meg csak bonyolult (és politikailag egyáltalán nem triviális és nem is veszélytelen) műveletekkel jönne ki az "1 kerület - 1 ellenzék jelölt" vagy akár csak az "1 kerület - 1 ballib ellenzéki jelölt" képlet...
hátakkor
2017. november 02. 12:38
Szél Bernadett: "nem vagyok matematikus" ( sem atommérnök)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!