Szótárcsere

2017. november 08. 20:25

Bizonyos mértékben a Szovjetunió máig a fejünkben él, szavaink pedig a Párt foglyai.

2017. november 08. 20:25
Békés Márton
Békés Márton
Látószög

„A korabeli vicc szerint a Nagy Októberi Szocialista Forradalom se nem volt nagy, se nem volt forradalom és nem is októberben történt. Egy másik történet szerint a Lenin halála utáni hatalmi torzsalkodások során a korábbi szövetségesei elárulásától eleinte vonakodó Krupszkaját Sztálin megfenyegette, mire az asszony kijelentette, hogy vele nem lehet így beszélni, hisz’ ő Lenin özvegye! – Erre Sztálin azt felelte: »Hogy ki Lenin özvegye, azt én mondom meg.«

(...)

Huszonhét évvel a rendszerváltoztatás, több mint negyedszázaddal a Szovjetunió megszűnése és jó pár évvel a posztkommunizmus politikai–gazdasági struktúráinak lebontása után a kulturális hegemónia alapjának számító szóhasználat még mindig őrzi a kommunizmus örökségét – bizonyos mértékben a Szovjetunió máig a fejünkben él, szavaink pedig a Párt foglyai. E bolsevik szemantikai környezet marandósága egyfelől létrehozói taktikájának sikerére, másfelől a nemzeti és demokratikus gondolkodás előtt álló, még elvégzendő munka mennyiségére utal. A bolsevikok pontosan tudták, hogy a valóság néven nem nevezése, a tetteikkel kapcsolatos megtévesztő szavak (vö.: államosítás, béketábor, népi demokrácia) alkalmazása és az eszméik terjesztését szolgáló propaganda nehezen legyűrhető álvalóságot teremt. Politikai rendszerüket ugyanis anélkül nem lehet legyőzni, hogy előbb kulturális szövevényükkel le ne számolnánk. – Ez volna a »felépítmény« bosszúja az »alapon«! S ezért jelentett fordulópontot, amikor Reagan »a gonosz birodalmának« nevezte a Szovjetuniót, megfosztva kínosan sokáig tartó legitimációjától.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
noMores
2017. november 09. 23:06
Nagyon fasza, ahogy a ruszkibaratsagot probalja eladni a kormanyseggnyalo banda. Mariska, a terrorhaza lepcsojerol integetett az ott elhalado putyinnak. Az ember gyomra forog. Egyebkent pici esszel felfoghato: paks2 2020 utan elapafo eu-forrasok potlasara, azaz a fideszes klientura tovabbi etetesere kell. Ehhez meg fasza kis szinhatekot raknak ossze ezek a gerinctelenek.
yanoo
2017. november 08. 22:06
"Bizonyos mértékben a Szovjetunió máig a fejünkben él, szavaink pedig a Párt foglyai. " például Navracsics:- Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa. Lehet, hogy csak nekem tűnik ismerősnek a " biztos" szó? "A Bizottságnak a jelenlegi rendszer szerint annyi tagja van, ahány tagországa van az Európai Uniónak, minden tagállam egy biztost küld a testületbe. " Nos, a Szovjetuniót 15, soha meg nem választott ember irányította, akik egymást nevezték ki a pozíciókra, és akik nem tartoztak elszámolással senki irányába. Az Európai Uniót két tucat, soha meg nem választott ember irányítja, akik egymást nevezik ki a pozíciókra, titokban találkozgatnak, és nem tartoznak elszámolással senki irányába, és akiket semmi lehetőségünk leváltani. Az EU-ban több száz, és ezer eurokrata van, mindegyik hatalmas fizetéssel, személyzettel, szolgákkal, bónuszokkal, előjogokkal, egy életre szóló mentelmi joggal... és ezeket csak egyik pozícióból a másikba rakják át, függetlenül attól, jól végzik-e a dolgukat, vagy sem. A korrupció mélyen átjárta a szovjet rendszert, egészen legfelülről a legaljáig. És ez az EU-ban sincs másképp. A rendszerbe beletervezett korrupció, amit a régi Szovjetunióban megfigyeltünk, az most az EU-t járja át. Akik felszólalnak ellene, vagy leleplezik, azokat elhallgattatják, vagy megbüntetik. Semmi nem változik. A Szovjetunióban itt voltak nekünk a gulágok. Én úgy látom, hogy az Európai Unióban is van már egy gulág. Egy intellektuális gulág ez, amit „politikailag korrektségnek” neveznek. Ha bárki megszólal nemi vagy faji kérdésben, vagy ha nézetei eltérnek a fent jóváhagyottól, akkor azt rögtön kiközösítik. Mindig így kezdődik a gulág, így kezdődik a szabadság elvesztése. A Szovjetunióban ezt mondták nekünk, hogy egy erős, föderációs állam kell, hogy elkerüljük a háborút. Az Európai Unióban szó szerint ugyanezt mondják. Összefoglalva, mind a két rendszer ugyanarra az ideológiára épül. Az EU nem más, mint a régi szovjet modell, csak nyugati köntösbe öltöztetve. Sajnálatos, hogy amikor összeomlik – és higgyék el, össze fog –, hatalmas pusztulást hagy majd maga után, és komoly etnikai és gazdasági problémákat. A régi szovjet rendszer nem engedte magát megreformálni, ugyanúgy, ahogy az Európai Unió sem. ( Bukovsky)
Knerten
2017. november 08. 21:44
Helyes, helyes, helyes! Le a kommunizmus romantizálásával, a bolsevizmus és a sztálinizmus bűneinek relativizálásával. Ideje, hogy a kommunizmus (eufemisztikusan szocializmusnak becézett változatában is) a legpusztítóbb ideológiák csarnokában elfoglalja az őt megillető első helyet.
zakar zoltán béla
2017. november 08. 21:39
is
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!