A rendszerváltó

2017. október 03. 18:13

A legsúlyosabb mulasztás, amit az egykori rendszerváltó erők számlájára írnak, hogy nem volt elég kemény, csak ígérte a nagytakarítást.

2017. október 03. 18:13
Ugró Miklós
Magyar Nemzet

„A magyar nép számára sem sikertörténet az elmúlt harminc év, sokkal inkább a kihagyott, elvesztegetett lehetőségek, az eljátszott esélyek, a megcsalatás és átverés időszaka. A félresiklott rendszerváltásért senki nem vállalja a felelősséget. Sokan hajlamosak az MDF-et bűnbakká tenni. Hiszen ki más tehet arról, hogy a nagy hangon megígért változásokból alig valósult meg valami, ha nem a demokratikus átalakításra felhatalmazást nyert MDF? Persze nehezítette a dolgokat a kommunista métely és a liberális csalárdság, de mégiscsak a fórum volt kormányon, neki lettek volna lehetőségei és eszközei az ígéretek beváltására, így a tévedések, a balfogások, a mulasztások elsősorban neki róhatók fel. (...)

A legsúlyosabb mulasztás, amit az egykori rendszerváltó erők és az MDF számlájára írnak, hogy nem volt elég kemény és határozott, csak ígérte a »nagytakarítást«, de nem söpörte el a régi rendszert. Való igaz, a múlt feltárásának, a bűnök megbüntetésének, az igazságtételnek az elmaradása miatt a rendszerváltás nem lett nagy és felemelő közös élménye a nemzetnek. De ezek megoldására az elmúlt huszonhét évben lett volna elegendő mód és idő. Sőt most sem késő. Ám ’88–89 szelleme nem erről szólt. A »békés átmenet« volt akkoriban a legfőbb érték, és ’90 után még sokáig büszke volt rá az ország. Az MDF sokáig ezt a szellemiséget képviselte, és mire változtatni akart, már nem volt ereje hozzá.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
marko11
2017. október 04. 22:15
A legsúlyosabb mulasztás, amit az egykori rendszerváltó erők számlájára írhatunk az, hogy hagyták szétlopni, kiárusítani a nemzeti vagyont. Persze, szigorún törvényesen, merthogy a törvényeket is ők alkották.
Box Hill
2017. október 03. 20:26
"A »békés átmenet« volt akkoriban a legfőbb érték" Más szóval az, hogy a kommunisták további erőszakos cselekedeteket nem követnek el a társadalmon a spontán privatizáló kirablás helyett.
triumphator
2017. október 03. 19:56
az "újszülöttek" kedvéért: https://hu.wikipedia.org/wiki/Z%C3%A9t%C3%A9nyi%E2%80%93Tak%C3%A1cs-f%C3%A9le_igazs%C3%A1gt%C3%A9teli_t%C3%B6rv%C3%A9nyjavaslat a zétényi-takács féle igazságtételi törvény lett volna az első lépcső, amit göncz felterjesztése nyomán a sólyom vezette alkotmánybíróság mondvacsinált okokból ("láthatatlan alkotmány") semmisített meg.
Kup Lung
2017. október 03. 19:10
Mert nem tetszettünk forradalmat csinálni ! Erre ez a válasz . Antalénál erre nincs jobb válasz . ---- És miért maradt el az előző rezsimet elsöprő forradalom ? Mert akkora befolyása volt még a régi rendszernek akik mellett valljuk be sokan álltak hogy nem tudott kialakulni egy náluknál nagyobb és szervezettebb erő ! Ráadásul az SZDSZ hihetetlen hamar egy húron pendült a régi nómenklatúrával Göncz köz.elnökkel együtt . Ez a történelmi felelősségük örökre rájuk ég . És ez át is passzolta a hatalmat újra a volt pártállam kiváltságosainak vagy gyermekeiknek . --- 1998-2002-ig lehetett volna még valamit tenni az I. Orbán kormány idején . De ezt ők is elszalasztották , nem érezték akkor még ehhez erősnek magukat . Most már nem érdemes ezen rágódni . Ez a hajó elment .
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!