Így zabál fel mindent a neoliberalizmus

2017. október 30. 08:17

Elpusztította a társadalom kötőszöveteit, gyengítette annak ellenállását, az emberekből pedig egydimenziós, fogyasztó zombikat kreált.

2017. október 30. 08:17
Tóth Csaba Tibor
Tóth Csaba Tibor
Mérce

„Neoliberalizmus? Lájkpiac, egymondatos ítéletek a Facebookon, Twitteren folyamatosan alakuló árfolyamokkal, áruba bocsátott online magánéletek, a társadalom teljes szétesése, és Orbán Viktor korlátlan hatalma, mint ami ettől »megvédi a magyarokat«. Egyre többet beszélünk a fogalomról, mégis kevesen tudnák pontosan leírni, mit értenek alatta. Orbánék egy időben rengeteget használták, egyik segédfogalma volt a »liberálisoknak« mint szitokszónak, mások a neten pedig egyszerűen valamilyen összeesküvés-elmélet főgonoszaira (Soros Györgyöt itt csak futólag említeném meg) értelmezik újabban. Valójában azonban egy ideológiáról van szó, amelyet eredetileg az emelkedő fasizmus ellenében fogalmaztak meg, mégis annak réméhez vezet minket vissza azáltal, hogy elpusztította a társadalom kötőszöveteit, gyengítette annak ellenállását, az emberekből pedig egydimenziós, fogyasztó zombikat kreált. Hogyan lehet kikerülni ebből az ördögi körből?

Mégis miről beszélünk, amikor a neoliberálisokról értekezünk? Stephen Metcalf New York-i író nemrég ezt próbálta összefoglalni nagyívű Guardian-esszéjében, amelyben a retorikai fegyver mögé kívánt nézni.

Az Nemzetközi Valutaalap (IMF – maga is a neoliberális világrendszer központi eleme) néhány hónappal ezelőtti tanulmányában már maga is megállapította hogy a nagymértékű privatizációra, a pénzügyi dominanciára épülő nemzetközi rendszer – amelyet immár ők is neoliberalizmusnak neveztek – folyamatos válságokat és növekvő egyenlőtlenséget okoz a világban.

A baloldal  – néha növelve a zavart – szeret úgy beszélni a megszorítások, a tehetőseknek juttatott radikális adócsökkentések és privatizáció közpolitikájáról, mintha ez volna a neoliberalizmus lényege. A fogalom azonban többet takar mint egy egyszerű piacpárti álomcsomagot. A neoliberalizmus valójában egy szélsőséges világnézet, melyet a klasszikus liberalizmus romjain alakított ki egy gazdaságelméleti gondolkodó, az osztrák Friedrich von Hayek.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
terra
2017. október 30. 16:33
A cikk szerzője a "liberálisok" többségével szerben legalább el kezdett gondolkodni és rájött, hogy a "neoliberalizmus mindent felzabál" . Ezt mi eddig is tudtuk, örülünk, ha erre néhány "liberális" is kezd rájönni. Ezen felül a szerző sajnos csak odáig jutott hogy a "Orbánék így meg úgy értelmezik", "Orbánék szitokszóként használják". Teljesen mindegy, hogy Orbán erről mit mond, nem ő akar liberális zászlót lengetve politikát csinálni. Orbán éppen a liberalizmus ma létező formája, "minden felzabáló neoliberalizmus" miatt mondta azt, hogy ő illiberális (nem antiliberális!) , vagyis az ilyen kártékony ilyen (neo)liberalizmus nélküli államot akar. Ezen a "liberálisok" mélyen megütköztek határon innen és túl, hogy ez szörnyű, ez ellentétes a .... mivel is? Ezt nem tudtuk meg ebből a cikkből sem és azt sem, hogy mit értenek liberalizmuson, milyen célokat követnek ma Magyarországon azok, akik magukat liberálisnak tartják, miben lenne jobb az országnak és polgárainak, ha ők kormányozhatnának? A klasszikus liberalizmus a demokratikus társadalmak kialakulásával már régen elérte a célját és elvesztette történelmi szerepét. Valahol olvastam egy jó hasonlatot: a mai liberálisokról: A liberális tíz körmével lebontja a Bastille-t, majd a romokon ugrálva továbbra is azt ordibálja, hogy "engedjenek ki !" Nagyon jól összefoglalja a lényeget az alábbi cikk, kitérve arra is, hogy miként jött létre a munka nélkül maradt liberálisok és az "elnyomott proletárok" védelmében kudarcot vallott baloldal "különös házassága" szerte a világban, érdemes elolvasni: http://magyaridok.hu/belfold/illiberalis-kialtvany-334807/?utm_source=mandiner&utm_medium=link&utm_campaign=mandiner_201710
Patterson
2017. október 30. 14:30
...és ki asszisztált a neoliberalizmushoz? Ki relativizált? Ki hangoztatta, hogy minden megnyilvánulás kultúra és egyenrangú? Ki mosdatta a bűnösöket? Ki dobott oda mindent a piacnak? Ki árusította ki a közvagyont az utolsó fillérig? Ki rántotta a mélybe a hagyományainkat? Ki gúnyolta és degradálta folyamatosan a parasztságot? Ki hirdette a deviáns viselkedést? Ki hangoztatta a 'fejlődés' megkérdőjelezhetetlenségét? Mondanám, hogy az most egye meg, amit az évtizedek alatt főzött, de sajnos mindannyian ezt a sz@rt kell együk!
Mich
2017. október 30. 10:16
Akkor a Kettős Bérenc gondol másra is, mint a magyar kormány megdöntésére...?
Antigoné
2017. október 30. 09:38
Ez az írás eklatáns példája annak, hogyan lehet egy tökéletes látleletből ellentétes következtetéseket levonni. Először azt hittem, komoly elemzést olvasok, aztán kifutott Trumpra és Orbánra: kiderült, hogy mindez csak felvezetés volt a szokásos következtetéshez. Kár.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!