A katalán analógia

2017. október 09. 13:45

Az Erdély–Katalónia párhuzam nem csak sántít, hanem nem létezik.

2017. október 09. 13:45
Szőcs Levente
Maszol

„Jellemző módon a román elemzők többnyire a szeparatizmus veszélyeire összpontosítanak a téma kapcsán; arra, hogy mit jelentene Katalónia egyoldalú kiválása Spanyolország és az Európai Unió jövője szempontjából, milyen folyamatokat indíthatna el a kontinens országaiban, így Romániában is. Ezzel a szemellenzős eszmefuttatással két gond is van. Az egyik: figyelmen kívül hagyja a katalán függetlenségi népszavazáshoz vezető okokat. A másik: az Erdély–Katalónia párhuzam nem csak sántít, hanem nem létezik. Nemcsak azért, mert Székelyföld helyzete teljesen más, hanem mert magyar részről nem merült fel Székelyföld függetlensége. E nélkül nem sok értelme van a párhuzamnak, éppen ezért egyes román »elemzők« a magyar kormány álláspontjának kiforgatásával próbálják alátámasztani a »magyar veszéllyel« kapcsolatos képzelgéseiket.

Ahogy arra számítana lehetett, a román közvélemény árgus szemekkel leste Budapest reakcióját, ami ezúttal sokakat éppen a semlegességével lephetett meg, Orbán Viktor ugyanis azt mondta: a katalán népszavazás spanyol belügy, ezért Magyarország nem nyilvánít véleményt a témában. Mit ír errea bukaresti »elemző«? 

Természetesen azt, hogy »Orbán Viktor Erdélyre gondolva támogatja a katalán szecesszionizmust«. Megállapítását nem Orbán Viktor szavaival támasztja alá – hiszen azzal éppenséggel cáfolná –, hanem a magyar kormányszóvivő megcsonkított nyilatkozatával. Kovács Zoltántól azt idézi, amit nem mondott, vagyis hogy »Magyarország tiszteletben fogja tartani az emberek döntését«. A kormányszóvivő ezzel szemben azt nyilatkozta  a referendum előtt: »Ez a spanyol és a katalán nép belügye, az ő döntésük kell hogy legyen.«” 

 

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
exfahrenheit
2017. október 09. 15:43
mindenkinek érdemes figyelembe venni, hogy az EU tagállamoktól elszakadás az EU-ból, EU-pénzekből, vámmentességből, euroból való kimaradás..
Antigoné
2017. október 09. 15:23
Jogos.
brabant89
2017. október 09. 14:09
Hát persze, hogy nem létezik. Csak a Mandiner legújabb üdvöskéjének (Szalma György) jut ez az eszébe, a másik üdvöskének (Szilvay) meg a Spanyolország Nagy-Magyarország hasonlat jut eszébe. Van szellemi potenciál a "konzervatív jobboldalon". :(
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!