Ezért nincs amerikai nagykövet Budapesten

2017. október 09. 16:01

Egyelőre, ha tetszik, ha nem, a legtöbb helyen marad a robotpilóta üzemmód, a nagyköveti találkozók helyett pedig Trump Twitter-üzeneteinek tanulságai.

2017. október 09. 16:01
Stumpf Anna
Válasz.hu

„Az amerikai külügyminisztérium és a Pentagon kétségkívül sokkal több politikai kinevezett jóváhagyását igényli, mint a többi minisztérium, de a Tillerson által kezdeményezett átszervezések és esetenként a Fehér Ház által túl liberálisnak vagy nem elég megbízhatónak tartott jelöltek miatti belső huzavona és az emberhiány is jelentősen hátráltatja a folyamatot.

A külügyben ma még a belső, felső vezetői szinten is alig vannak feltöltött politikai pozíciók. A hat államtitkári posztra még csak hármat sikerült megnevezni, de a szenátus még egyet sem hagyott jóvá, a 22 helyettes államtitkárból pedig kettőt helyét tudták eddig betölteni. Szerencsés, hogy egyik a térségünkért felelős helyettes államtitkár, Wess Mitchell, akinek kinevezését a múlt héten szavazta meg a szenátus.

A kritikákkal szemben az adminisztráció azzal védekezik, hogy a kinevezések többsége nem a Fehér Háznál akadt el, hanem a szenátusi demokraták obstruálnak – ami tény és való. Trump jelöltjeinek átlagosan hatvan nap kell, hogy átverekedjék magukat az egyébként republikánus többségű szenátuson; ez Obama esetében 44, Clinton és George W. Bush esetében 32 nap volt.

Több mint kétszáz elnöki kinevezett, köztük harminc nagykövet vár kongresszusi jóváhagyásra, s ha a demokraták kihasználják a belső procedurális kiskapukat, akkor Tillersonnak több évébe telik, mire feláll a teljes nagyköveti és minisztériumi stáb.

Egyelőre, ha tetszik, ha nem, a legtöbb helyen marad a robotpilóta üzemmód, a nagyköveti találkozók helyett pedig Trump Twitter-üzeneteinek tanulságai.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Cassi
2017. október 10. 14:15
Az a helyzet, hogy nagy jelentősége nincs. Trump jó csávó, de őt tényleg csak Amerika érdekli, és eddig szó szerint egyetlen külföldi politikussal sem került közvetlen kapcsolatba. Még ha fogadná is Orbánt, sok támogatást nem lehet tőle várni. Annak örülhetünk, hogy nem Hillary fújja a passzátszelet, de az amerikai kapcsolat hosszabb időre jégre van téve (ez még mindig jobb, mintha Jóbaráttal kellene kínlódni).
balbako_
2017. október 10. 07:02
Ezt mi is végigcsináltuk a "rendszerváltáskor". Antall József idején a szocialistákból álló minisztériumok minden intézkedéssel szembe mentek, minden kinevezést hátráltattak, megtorpedóztak. Ez a "demokrácia" az ő sajátos értelmezésükben.
Mindjárt
2017. október 09. 18:40
Az igazán fontos nagyköveteket már kinevezték. A fontos ország vezetőit már meghívták a fehér házba. Minden megy ha lassan de megy.
Mich
2017. október 09. 17:12
Ez is egy "csodálatos" politikai/adminisztrációs rendszer...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!