Én azért politizálok, hogy a keresztény önazonosságot erősítsem

2017. október 31. 12:01

Az Európai Uniónak inkább az alapfeladataira kellene összpontosítania, nem pedig az egyre nagyobb egységesítést népszerűsíteni, ami ellene megy az emberek akaratának. Interjú.

2017. október 31. 12:01
Gudrun Kugler
Magyar Nemzet

 „Eddig Ausztriában nem volt jellemző a sárdobálás. Mit gondol a kampány jellegéről? Önt például támadta személyében a másik oldal?

A piszkos kampánymódszerek Sebastian Kurznak (a választást megnyerő ÖVP elnöke – a szerk.) szóltak. S annak ellenére, hogy a keresztény értékek hirdetésével kampányoltam, én is ki voltam téve egyes feminista csoportok támadásainak. Azonban nem piszkos módszereknek, csupán negatív kampánynak, lejáratásnak nevezném; a feminista szervezetek támadásai eléggé korlátozottan szivárogtak a sajtóba. Kurz azért szerepelt olyan jól, mert fantasztikus ember, és jól kampányolt. Képes megérteni az emberek érzéseit, kiáll értük, nagy tehetsége van meglátni a szükségleteiket, valamint a megoldáshoz vezető utat, nem mellesleg jó kommunikátor. Nagyon magas a társadalmi elfogadottsága, de két lábbal áll a földön. Egy felmérésben, ami csak azt kérdezte, kit szeretnének az emberek kancellárnak, jobban szerepelt, mint saját pártja a választáson. És még valami: Kurz rendkívül fegyelmezett. Nem ünnepelt túl sokáig az eredmények megismerése után, hanem távozott. Vagyis amikor mások buliznak, ő inkább dolgozni indul.

Az ön kampányának középpontjában a keresztény értékek álltak. Hogyan lehetett népszerű ezzel? Bécs nem éppen a legkonzervatívabb városként ismert, ráadásul ott a legmagasabb a bevándorlók aránya…

Én azért politizálok, hogy az osztrák társadalomban a keresztény önazonosságot erősítsem. Nem hinné el, de rengeteg bécsi nyitott a kereszténységre. Rengeteg szervezet, csoportosulás létezik, amely alapvetően keresztény beállítottságú, csak éppen nem látszanak a politikában. Alulbecsüljük őket. A katolikus, ortodox, kopt közösségek, a sok civil szervezet gyakran érezheti úgy, hogy politikai értelemben hontalan. Bécs a bevándorlók városa. A lakosság negyven százaléka nem itt született, de a bevándorlók között is sok a keresztény. A keresztény közösség Közép- és Nyugat-Európában növekszik, olyan politikai otthonra vágyik, ahol komolyan veszik őket. A kereszténydemokrata pártok jobban tennék, ha ezt észrevennék. Ezért is történt, hogy az én választókerületemben – Donaustadt, Floridsdorf – a legnagyobb, tízszázaléknyi a növekedési arány a szavazatokban négy évvel ezelőtthöz képest.

Mi az álláspontja a bevándorlásról?

Meg kell különböztetni a bevándorlókat a menekültektől. Nem szabad megengedni az ellenőrizetlen migrációt, de a menekültnek természetesen meg kell adni a védelmet. A kérdés másik fele az integráció. Ezt a néppárt és Kurz nagyon komolyan veszi.

Orbán Viktor úgy gratulált Sebastian Kurznak, hogy a keresztény értékek alapján kell erősíteni az együttműködést. Van tehát akkor olyan, hogy keresztény diplomácia?

Sebastian Kurz mindig is nagyon egyértelműen kimondta, hogy az uniós országoknak mindent meg kell tenniük a saját szabadságuk és önazonosságuk megőrzése érdekében. Mindig támogatta a visegrádi országokat, és biztos, hogy ezentúl is megbízható partner lesz az együttműködésben. Nézze, az Európai Uniónak inkább az alapfeladataira kellene összpontosítania, nem pedig az egyre nagyobb egységesítést népszerűsíteni, ami ellene megy az emberek akaratának.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!