Van, ami összeköt – az inkonzisztens tudományos tartalmak elutasítása a politikai térfeleken

2017. október 10. 15:48

Mind a konzervatívok, mind a liberálisok abban motiváltak, hogy a tudományos információkat a saját attitűdjeiknek megfelelően értelmezzék.

2017. október 10. 15:48
Demeter András
Mindset Pszichológia

„Az eredmények alapján azt mondhatjuk, hogy mind a konzervatívok, mind a liberálisok abban motiváltak, hogy a tudományos információkat a saját attitűdjeiknek megfelelően értelmezzék. 

Sőt, mindkét csoport tagjai megkérdőjelezték a tudományos szavahihetőségét az olyan – egyébként helytálló – kutatásoknak, melyek nem egyeztek, azaz inkonzisztensek voltak világképükkel.

Habár nézeteinket nem tekinthetjük pusztán a politikai beállítódásunk által determináltnak, a politikai ideológiák információfeldolgozásra vagy konkrétan a tudomány elutasítására gyakorolt hatásának vizsgálata egy kiemelten fontos új területe lehet a megismerési folyamatok kutatásának és a politikai pszichológiának.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
I_Isti
2017. október 11. 13:17
"A kutatás során a kontrollcsoport mellett olyan csoportokat alakítottak ki, melyek a bevándorlással, a fegyverhasználattal, a klímaváltozással, az egészségügyi reformmal, az atomenergiával és az azonos neműek házasságával foglalkozó tanulmányok eredményeit olvasták." Na, és ezt nevezik "tudománynak".
Csomorkany
2017. október 10. 16:08
És akkor még igazán rázós kérdéseket föl sem vet a cikk. Pl. a rasszok és az intelligencia esetleges összefüggését, vagy ennek a vizsgálatát...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!