Katalónia nem példa

2017. október 02. 15:35

Dicstelen történet játszódott le vasárnap Katalóniában. Spanyolország megosztottságán és a baloldali populizmus felelőtlenségén nincs mit ünnepelnünk.

2017. október 02. 15:35
Czopf Áron
Czopf Áron
Mandiner

Nem kéne elolvadnunk a gyönyörtől a katalán törekvések láttán. 

A turisták helyett migránsokat követelő barcelonai vezetés épp egy szélsőbaloldali államcsínyt hajt végre Madriddal szemben, és ezt a tényt a rendőri brutalitás keltette együttérzés sem feledtetheti el velünk.

A jogállamisághoz való ragaszkodás egyik oldalon sem bizonyult erősebbnek az indulatoknál. Ahogy Madrid nem vetette meg az erőszakot, Barcelona sem tartózkodott a nyíltan alkotmányellenes referendum megtartásától és a választási csalástól.

Bárhonnan nézzük, dicstelen történet játszódott le vasárnap Spanyolországban, és ebben a szeparatistáknak is van felelősségük.

Egy biztos: senkinek nem használtak a történtek, sem a spanyoloknak, sem a katalánoknak – de más függetlenedni vágyó népeknek sem, akiknek nem az a legfőbb fájdalmuk, hogy nem GDP-arányosan részesülnek az állami költségvetésből, hanem sokkal égetőbb problémákkal néznek szembe.

A szeparatisták harcára sokan hazánkban is bizakodva tekintenek, arra számítva, hogy Katalónia esetleges elszakadása „precedenst teremt” majd és előmozdíthatja a határon túli magyarok önrendelkezésének ügyét. Eszerint, ha – ad absurdum – Madrid elismerné Katalónia függetlenségét, Bukarestben is a fejükhöz kapnának a román kollegák és sietve megadnák Székelyföldnek az autonómiát.

Érezzük, mennyire irreális ez az elképzelés?

A román nacionalisták éppen azzal érvelnek a székelyek jogos autonómiaigénye ellen, hogy az csak ugródeszka lenne a függetlenséghez. Az integritásukat féltve őrző nemzetállamok vezetői nem fognak ijedtükben „még kér a nép, most adjatok neki”-alapon megenyhülni. Ellenkezőleg: azt fogják gondolni, hogy a kisebbségeknek evés közben jön meg az étvágya: lám a katalán autonómia (az eddigi pozitív példa) is elszakadási kísérletbe torkollott.

A székely autonómia ügyét csak hátráltatja a két kérdés összemosása.

Spanyolország megosztottságán és a baloldali populizmus felelőtlenségén nincs mit ünnepelnünk.

 

Összesen 132 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
korona
2017. október 05. 09:06
Spanyolország Soros prédája lett. Senki nem nyújtott neki mentőövet, mentő kezet. Így ezek a szörnyek feldarabolják ezt az ősi királyságot. A rendőri attak megrendezett volt és lefizetett. Botrányos az, hogy ezt senki nem veszi észre, mert mindenki korrumpált és önösen önző.
választópolgár
2017. október 04. 10:22
Nincs új a nap alatt. Az eu fevilágosult, demokratikus, progresszív, haladó "vezetői", most kényes helyzetben vannak, de az eu egysége magasabb rendű cél számukra, mint az emberi jogok, ezt már a saját példánkon megtapasztalhattuk. Viszont nehezen védhető és eladható politikai marketing szempontból az az ordító kettősmérce amivel az erőszakot nem illeti semmilyen megszólalás az emberjogvédőszuperlatívusz kirohanók által, akik most kényelmetlenül lapulnak a fűben. Ez van, a történelem kerekét nem lehet megállítani, sosem lehet tudni milyen kicsinek tűnő esemény vált ki egy nagyobb folyamatot. Az eu politikának meg kell változnia, vagy nem lesz eu. Minden esemény a nemzetek európája elv és berendezkedés irányába mutat, a diktatórikus központosítás erőltetése kontraproduktív, sőt ezt a folyamatot felgyorsítja és megerősíti.
választópolgár
2017. október 04. 10:11
"Az integritásukat féltve őrző nemzetállamok vezetői nem fognak ijedtükben „még kér a nép, most adjatok neki”-alapon megenyhülni. " Az úgynevezett "románia", soha nem volt nemzetállam.
Berendel
2017. október 03. 18:51
Ez az "alkotmány tiltja a népszavazást a függetlenedésről" szerintem nem érv. Ilyeneket azért szoktak az alkotmányba írni, hogy bizonyos kisebbségi tömbök jogos igényei ellen bármikor bunküsbotként használhassák. Lásd román alkotmány magyarok ellen alkotott része; "Románia egy és oszthatatlan nemzetállam". Vagy a szlovák alkotmány, amely a magyarokat, azaz a lakosság 10%-át kitagadja a szlovák államalkotó nemzetek sorából és így megtiltja a magyar nyelv álami használatát. Kisebbségek függetlenedése sajnos nem szokott, nem tud békésen végbemenni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!