Fővárosi katalánok

2017. október 14. 20:36

Eltűnt az értelmiség a falusi Magyarországról. Magára hagyta az ott élőket, és most a messzeségből vonja felelősségre az ottmaradtakat.

2017. október 14. 20:36
Cseri Péter
168 Óra

„A budapesti értelmiség egyes példányai pedig rárontottak a vidéki magyarokra. Akadt olyan liberális véleményformáló, aki szerint Budapest Magyarország Katalóniája, és elérkezett az idő, hogy a magyar főváros kinyilvánítsa függetlenségi szándékát, megkezdje az előkészületeket a leváláshoz. »Egyértelmű, hogy Budapest nem akarja azt a jövőt, amit a jelenlegi kormány, kormánypárt és miniszterelnök szán neki, nem akar a vidék sorsára jutni. A Fidesz elképzelhető nagyarányú veresége Budapesten nem egyszerűen a politikai preferencia kifejeződése, hanem jelentős gondolkodásbeli és erkölcsi különbség. A Fidesz a magyar vidék akaratgyengesége, tanulni, fejlődni képtelensége. Ezért lehet ott Orbán Viktor annyira sikeres, és ezért van kudarcra ítélve Budapesten. Egyértelmű, hogy gazdaságilag a főváros tartja el a vidéket, de a kulturális, mentális különbség is már-már áthidalhatatlan« – írta Bruck András író-újságíró a Facebookon az őcsényi eset kapcsán.

Népszerű vélemény. Bár néhányan vitatták Bruck állításait, a hozzászólók többsége egyetértett vele. Ezen elmélet szerint tehát a főváros progresszív erői azért vívnak hősies, de eleve bukásra ítélt küzdelmet az orbáni sötétséggel, mert a gyáva és buta vidéki magyarok szolgalelkűen segítik a vezénylő tábornokot alantas tervei megvalósításában. Őcsény ilyen értelemben is jelkép lett: a maradiság és az embertelenség szimbóluma.

Azért ennél talán árnyaltabb a kép. Nem vonom kétségbe, hogy Újlipótvárosból vagy a Rózsadombról – az amúgy is magaslat – nyilván minden világosnak tűnik, és a vidéki Magyarország összes baja pontosan azonosítható az okai­­val együtt. Az észosztáshoz, de főleg az erkölcsi intelmekhez nem szükséges kimozdulni még a belvárosból sem. Aki ugyanis akár csak egyszer is végigsétál egy borsodi, egy nógrádi vagy egy tolnai kisfalu főutcáján, még zavarba jöhetne néhány apróságtól. Például attól, ha azt látná, hogy üresen áll a nemrég felújított iskola. Merthogy két éve bezárták az alsó tagozatot is, s most azon töprengenek, mit kezdjenek az épülettel. Odébb a pár éve felújított postán lóg lakat. Az orvosi rendelő is csillog-villog, még az előző uniós ciklusban renoválta brüsszeli pénzből egy kormányközeli vállalkozó, csak éppen már ez is üres, mert nemrég elköltözött a háziorvos, az egyetemista fia után ment Ausztriába dolgozni. A kultúrházat legalább már fel sem újították, nem pocsékoltak el néhány tízmilliót egy olyan dologra, ami senkinek sem hiányzik. Legfeljebb a helyi népművelőnek meg a könyvtárosnak, de ők már húsz éve leléptek a faluból. Eltűnt az értelmiség a falusi Magyarországról. Magára hagyta az ott élőket, és most a messzeségből vonja felelősségre az ottmaradtakat.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 142 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sallaz
2017. október 16. 11:26
Nem az értelmiség tűnt el a vidékről, a java még itt van csak a balliberális értelmiség vándorolt vissza Pestre vagy hallgat sunyin mert amit eddig mondott annak a fele sem volt/lett igaz.
Crüwel
2017. október 15. 16:28
Ki es mi donti el azt hogy ki az ertelmisegi??? Mo.-n nehany" filozofus" kisajatitotta maganak ezt a szot es csak az lephetett be koreikbe aki veluk mindenben egyetertett , - mara miattuk ez mar bizonyos erelemben szitok szo is lett (mint oly sok minden amit ok kavehazakba, szalonokba sugdolozva osszehoztak) "Irastudok arulasa" is lehetne akar a cime ennek az irasnak , persze az nem jarja hisz a szerzo a sorok kozt rendesen mentegeti ezt a sajat maga altal kinevezett ertelmiseget.
puszika
2017. október 15. 11:12
No akkor nem voltál falun vagy harminc éve Petike. Még vendégségben sem!!
luisbathhelena
2017. október 15. 10:43
"Egyértelmű, hogy gazdaságilag a főváros tartja el a vidéket." (és ebből mi következik? majd a körúti értelmiség megmondja a frankót? Főleg azok akik ezt a gdp-t csak fogyaasztják és nem termelik?) Ritka bicskanyitogató, dölyfös, lenéző vélemény. Ezen kívül nem igaz, már számtalanszor találkoztam vele. Mert-bár elismerve hogy Bp-en MUTATJÁK KI STATISZTIKAILAG a GDP egy jelentős részét, van néhány megjegyzésem. Egyszerű példa , hogy a bpiek is megértsék :-) A GDP kimutatása aszerint történik hogy az illető cégnek hol a főhadiszállása, nem az, hogy ténylegesen hol termelődik. Azaz: pl. a MOL, az OTP, élelmiszer kereskedelem és számos más cég aminek ORSZÁGOS benzinkúthálózata, fiókja, boltja stb. van, BP-en van a cégközpontja, azaz itt adózik holott a jövedelme egy töredéke termelődik csak BP-en. Na ebből jön a nagy liebrális arcátlanság,miszerint BP tartja el az országot (nem tagadva a jelenetős bp-i GDP-t) Hát kérem tisztelettel, egy nagy f@szt!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!