Velünk élő Olaszliszka

2017. október 16. 11:35

Szögi Lajos és Marian Cozma halálát a média részletesen tárgyalta, ám a romák elleni gyilkosságsorozat áldozatai arctalanok maradtak.

2017. október 16. 11:35
Balázs András
168 Óra

„Az olaszliszkai gyilkosság legjelentősebb társadalmi hatása, hogy az addig fenntartásokkal kezelt »cigánybűnözés« kérdését a közbeszéd egyik legfőbb témájává emelte. A bűneset médiamegjelenése a korábbi előítéleteket új elemmel bővítette. A cigányok dologtalanságára irányuló sztereotípiákat a romák erőszakos hajlamára való utalások egészítették ki.

A kétezres évek második felének uralkodó cigányábrázolása a romákat agresszív, minden nem romára veszélyes csoportként mutatta be. A démonizált cigánykép igazolása nem váratott sokat magára. 2009 februárjában a veszprémi kézilabdacsapat tagjai egy többségében roma fiatalokból álló társasággal kerültek összetűzésbe. A verekedésben Marian Cozmát szíven szúrták, a válogatott játékos segítségére siető társait pedig életveszélyesen bántalmazták. (…)

2010-ben a miskolci, 2011-ben a sajóbábonyi romákra szabtak ki rasszista bűncselekmények miatt letöltendő szabadságvesztést. Bár a közösség tagja elleni erőszak kategóriája a kisebbségek védelmében született meg, a gárdisták által felheccelt romák esetén a gyűlölet-bűncselekmény tényállását a jogalkotó szándékával ellentétesen alkalmazták. Szögi Lajos és Marian Cozma halálát a média részletesen tárgyalta, ám a romák elleni gyilkosságsorozat áldozatai arctalanok maradtak. A 2008 júliusától 2009 augusztusáig végrehajtott merényletek negyedrendű vádlottjának vallomása szerint az indítékok között Olaszliszka is szerepet játszott.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tothegeto
2017. október 17. 13:10
"a közösség tagja elleni erőszak kategóriája a kisebbségek védelmében született meg, a gárdisták által felheccelt romák esetén a gyűlölet-bűncselekmény tényállását a jogalkotó szándékával ellentétesen alkalmazták" - ez nem így van. "a rokonság a következő alkalommal maga vett elégtételt" - szó nem volt elégtételről. "az újságírók jelentős része a roma közösség felelősségét kereste" - nem igaz, az újságírók jelentős része felmentést és igazolást keresett, éppen a kollektív bűnösség ellenében, miközben cigánytelepeken ilyen esetek sorozatban játszódnak le. "a romák elleni gyilkosságsorozat áldozatai arctalanok maradtak" - nem igaz, máig tele van velük meg a magyar szélsőjobbal pl. a nyugati média. Aljas egy cikk.
Karbantartó9
2017. október 16. 22:29
A cigány gyilkosok 8-10 évet kaptak Olaszliszkáért, Veszprémért, a cigányokat gyilkolók tényleges élefogytiglant. Ez jól van így, te mocsokláda?!
zakar zoltán béla
2017. október 16. 20:31
Rongy írás!
kingsjewel
2017. október 16. 18:50
Talán nekik nem kellene verekedni, szurkálni, meg lincselni. Vagy, ha tettlegességet nem is követnek el, a mocskos, óbégatós pofájukat jártatni. És utána csodálkoznak, hogy nem szeretik őket. Nekik is meg kellene változni...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!