Az egyház védi az emberi életet

2017. szeptember 05. 09:19

Azt gondolom, hogy nem fog bennünket nemzetietlenséggel vádolni az, aki ismeri az egyház élettel kapcsolatos tanítását, ahogy egyesek tették a hozzászólók közül. Interjú.

2017. szeptember 05. 09:19
Veres András
Kisalföld.hu

Adódik a kérdés, miért nem támogatja az egyház a lombikprogramot?

Azt gondolom, hogy nem fog bennünket nemzetietlenséggel vádolni az, aki ismeri az egyház élettel kapcsolatos tanítását, ahogy egyesek tették a hozzászólók közül. Mondván, miért nem örülünk annak, hogy a lombikprogram jóvoltából lélekszámban tovább gazdagodhat a nemzet, és utat adhatunk új emberi életeknek. Meg kell említenem, hogy a nagycsaládosok döntő többsége az egyház iránt elkötelezett, ez önmagában is bizonyítja, hogy az egyház életpárti. Az egyház védi az emberi életet a természetes fogantatástól az élet természetes befejezéséig. A lombikprogramnál pedig – a számtalan erkölcsi kérdés mellett – felvetődik a probléma, hogy mi lesz a megtermékenyített, de be nem ültetett petesejtek sorsa. Őket bizony vagy lefagyasztják, vagy megsemmisítik, vagy az orvosi kutatás tárgyává válnak, illetve a kozmetikai ipar használja fel. Pedig ne felejtsük el, hogy a jog szerint is az emberi élet a fogantatás pillanatától jogképes alany. Emiatt sem lehetne büntetlenül megsemmisíteni őket.

Ha felvetődik a meddőség kérdése, az egyház mit tud elfogadni az élet továbbadására?

A lombikbébiprogrammal szemben az egyház olyan megoldást javasol, ami például Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban már szélesebb körben elterjedt, hazánkban még kevésbé ismert. Ez a NaProTechnológia, ami egy természetes fogantatást elősegítő, egyházilag elfogadott módszer, és valóban gyógyítja a sterilitást a lombikprogrammal ellentétben. Számos meddőnek tartott házaspárt ajándékozott meg a gyermekáldás örömével természetes fogantatás útján, minden technikai közbelépés nélkül. Eredményessége messze felülmúlja a lombikprogramét.

(...)

Egy másik vélekedő arra biztatta püspök urat, hogy hasonló nyilvánosság előtt, mint a Szent István-ünnep, nyilvánítsa ki, hogy nem akarta megbántani az életadásra törekvő párokat, kész meghallgatni fájdalmukat, és kész érző szívvel mellettük állni megpróbáltatásaik közepette.

Ezt a fajta megnyilatkozást egyfajta túlbuzgóságnak tartom, ráadásul tele rosszindulattal, mert olyan dolgot magyaráz a szentbeszéd tartalmába, amiről nem volt szó. Ha valaki figyelmesen és nem rosszindulattal figyelte, és újra elolvassa a prédikációt, akkor láthatja, hogy azzal senkit sem szerettem volna megbántani. Pusztán arra utaltam, hogy létezik egy olyan törvénykezés, amely a keresztény értékrenddel nem összeegyeztethető. Azt pedig feltételezem, senkinek sem kell igazolni, hogy egy cselekedet nem attól válik erkölcsössé vagy sem, hogy kevesen vagy sokan teszik. A korrupció, az emberölés akkor is erkölcstelen, ha kevesen követik el. További fontos szempont, hogy az egyház sohasem az embert, hanem a cselekedetet ítéli meg. Ahogy Szent Ágoston fogalmazott: a bűnt utálnunk, a bűnöst viszont szeretnünk kell.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 64 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bell & Sebastian
2017. szeptember 05. 12:48
Fullad a pipettások lendülete, máma már nem osztódnak tovább.
annamanna
2017. szeptember 05. 11:29
"Egy másik vélekedő arra biztatta püspök urat, hogy hasonló nyilvánosság előtt, mint a Szent István-ünnep, nyilvánítsa ki, hogy nem akarta megbántani az életadásra törekvő párokat, kész meghallgatni fájdalmukat, és kész érző szívvel mellettük állni megpróbáltatásaik közepette. – Ezt a fajta megnyilatkozást egyfajta túlbuzgóságnak tartom, ráadásul tele rosszindulattal" Aha, tehát aki azt kéri tőle, hogy mondjon annyit, csupán annyit, összesen annyit, hogy nem akart megsérteni senkit a beszédében, az túlbuzgó és ROSSZINDULATÚ! Vagyis per definitionem megsérti azt, aki arra kéri, mondja azt, hogy nem akart megsérteni senkit. Rendkívül logikusan gondolkozik Veres, és ebből is kitűnik, mennyire jóindulatú.
Kup Lung
2017. szeptember 05. 10:34
Nem tartalmaz új elemet Veres püspök mostani nyilatkozata . --- Az ő szerepében jogos a megnyilvánulása hisz a saját katolikus egyháza álláspontját tükrözi. Ugyanakkor most sem oldja fel az alap problémát ami persze csak és kizárólag a katolikus hívekre igaz . Tehát a teljes kereszténységre hivatkozás túlzás ! Vannak keresztény közösségek amik másként ítélik meg a helyzetet ugyanis . A reformátusok szemmel láthatóan nem rugóznak ennyit a kérdésen :) ---- Tehát első megjegyzés hogy a Római Katolikus Egyház nevében beszéljen ne a kereszténység nevében . A második . A katolikus párok akiken a NApro nem segített viszont a lombikbébi program segített akkor azok cselekedete bűnös ? Bűntudatot ébreszteni saját híveiben egy el nem ítélhető magatartás miatt felettébb érdekes . De hát ő tudja és az egyháza meddig tartják eme álláspontot mérvadónak.
péterx
2017. szeptember 05. 10:30
" ... és egyáltalán nem rettentek meg az ellenfelektől" / Fil 1.28 / .
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!