Miért haldoklik az európai szociáldemokrácia?

2017. szeptember 27. 11:24

A gyártósoron egymás mellett dolgozó, lakhóhely szerint is tömörülő munkásság mára megszűnt létezni.

2017. szeptember 27. 11:24
Pap Szilárd István
Kettős Mérce

„De bármennyire is fontos, a politikai marketing édeskeveset magyaráz meg, a valódi okok sokkal mélyebben keresendők. A szociáldemokrácia számára a munka mindig is központi szerepet játszott. A munkások érdekeinek képviselete a tőkével szemben, a munkásság életének szinte minden területére kiterjedő közösségi intézmények és hálózatok felépítése – ez volt a 20. századi szociáldemokrácia elsődleges feladata.

Csakhogy a gyártósoron egymás mellett dolgozó, lakhóhely szerint is tömörülő munkásság mára megszűnt létezni. Jobban mondva szétszakadt egymástól látszólag különböző érdekekkel és problémákkal rendelkező csoportokra.

Megmaradt egy viszonylag jobb helyzetben lévő, tisztességesen fizetett kisebb mag, melynek perifériáján elszaporodtak az ideiglenes szerződésekkel rendelkező, gyorsan fluktuáló, ugyanazért a munkáért alacsonyabb béreket kapó, kiszámíthatóság, biztonság és jogok nélküli dolgozók. Az ipari termelés helyét pedig átvette a szolgáltatói szektor. És akkor még ott van a digitalizáció és az automatizáció is, amely – egy az Oxfordi Egyetemen végzett kutatás szerint – 2030-ra fölöslegessé teszi az európai munkaerő mintegy felét.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2017. szeptember 28. 05:26
Mert bolsevikok. Nemzetellenesek. Nem értenek a pénzhez és a gazdasághoz. Felelőtlenek. Nem bírják egymást sem elviselni egy pártban ezért sok pártot alapítanak és működtetnek ugyanarra a kommunista szocialista ideológiára alapozva. De sajnos hiába haldokolnak meg nem pusztulnak. Így is ezerszer erősebbek, mint amennyi tűrhető lenne.
luga
2017. szeptember 27. 13:37
Schulz is szocdemnek becézi magát, de ő is hívogatja az olcsó munkaerőt a világból, pedig tele van munkanélkülivel az EU. De a multiknak jól jönnének, zsarolni lehet velük a melósokat. amíg még vannak melósok.
zakar zoltán béla
2017. szeptember 27. 13:36
Mert nincsen.
Cassi
2017. szeptember 27. 13:23
Az eredeti szociáldemokrácia is halott, de lassan melléjük fekszenek a Schulz-féle kamu szocdemek is. Teljes abszurdum, hogy még mindig jobb és bal oldalról beszélünk, mintha két nagyjából azonos oldalról lenne szó. A magyar politika jövője kiolvasható az alábbiakból: Pártpreferencia a 25-44 évesek között: Fidesz: 50%, Jobbik: 29%, ballib: 16%, Nem tudja: 5% Pártpreferencia a 18-24 évesek között: Fidesz: 59%, Jobbik: 27%, ballib: 11%, Nem tudja: 3% Rövidesen az egész ballib tábor akkora lesz, mint a kilencvenes évek végén az SZDSZ.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!