Tematizált semmitmondás

2017. augusztus 10. 14:46

A népszavazási kezdeményezés az európai bérunióról az ország elsöprő többségének kedvére való megoldás lenne. De félő, hogy a közép- és kelet-európaiak bérfelzárkóztatásához egy sikeres népszavazás is édeskevés lenne.

2017. augusztus 10. 14:46
Ugró Miklós
Magyar Nemzet

„A népszavazási kezdeményezés az európai bérunióról az ország elsöprő többségének kedvére való megoldás lenne. De félő, hogy a közép- és kelet-európaiak bérfelzárkóztatásához egy sikeres népszavazás is édeskevés lenne. Mert az Európai Bizottság napirendre tűzheti a kérdést, támogathatja is, ám az állásfoglalása senkit nem kötelez semmire. De jó álmodozni arról, hogy egy magyar dolgozó is annyit keres, mint német kollégája. Kérdés, hogy a magas bérek mellett hány embernek lenne munkája?

A választójog korlátozása állandóan visszatérő motívum a politikai diskurzusban. »Az a demokrácia legnagyobb hibája, hogy az egyetemi professzor szavazata ugyanannyit ér, mint egy analfabétáé« – szokták mondogatni választások után a vesztesek. Most Dúró Dóra felvetette, hogy a választójogot kössék iskolai cenzushoz. Akinek nincs alapfokú végzettsége, ne szavazhasson. Azóta ez a politikai vitaműsorok sztártémája. Mindenféle korlátozás indokolható, de semmi nem támasztja alá azt a feltételezést, hogy az iskolázottsági cenzus érdemi változást hozna a választások eredményében.

Sőt a demokráciák a mind szélesebb kört érintő szavazati jog felé haladnak. A történelem viszont számos abszurd kezdeményezést ismer. Emlékezzünk a Tanácsköztársaság választási rendszerére. Mindenki választójogot kapott, csak a kizsákmányolóktól, a munka nélküli jövedelemből élőktől, a kereskedőktől, a lelkészektől, a szerzetesektől és az elmebetegektől vonták meg. Ellenben a munkásszolidaritás szellemében a világ összes proletárjának magyar választójogot adtak volna.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
drkovax
2017. augusztus 11. 20:51
A petíció nem népszavazási kezdeményezés. Az "uniós népszavazás" intézménye nem létezik.
zakar zoltán béla
2017. augusztus 10. 20:20
Sunyi! "MN"
moloy
2017. augusztus 10. 19:16
1. Ha ugyanannyi bért (és azok egyéb terheit) kell a befektetőnek fizetnie, mint otthon, minek hozná ide? 2. Ha lenne egy népszavazás arról, hogy csak az legyen tekinthető választójogilag 18 évesnek, akinek megvan a korának megfelelő iskolai végzettsége, én az IGEN mellet szavaznék. Más megfogalmazásban ez azt jelenti, hogy ha nem kell iskolát végzettnek lennie a választónak, akkor inkább vigyék le a korhatárt 6 éves korig (óvoda)!
alex.leopardi
2017. augusztus 10. 18:33
ugribugri
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!