Szövegértők

2017. augusztus 29. 10:54

Ha a választói cenzus kiindulópontja a funkcionális analfabetizmus lenne, nem lenne szabad urnákhoz engedni a politikai elit színét-javát.

2017. augusztus 29. 10:54
Ugró Miklós
Magyar Nemzet

„A Jobbik ötlete, a választójog iskolai végzettséghez és/vagy az írás-olvasás tudásához kötése nem ragadta magával a közvéleményt. Bár a vitázó felek szidalmazzák egymást vitézül, inkább csak megszokásból teszik, maga a disputa meglehetősen lagymatag. Talán élénkebb lenne, ha pontosabban meghatározzák a kizárandók körét, egyelőre ugyanis slampos a definíció. Hiszen nagyon jól tudjuk, hogy az iskolázatlan emberek között mennyi természetes intelligenciájú, kiváló ítélőképességű személyiség akad. Ellenben a végzettség a legkevésbé sem garantálja, hogy az adott egyén képes lesz helytálló vélemény megalkotására.

 Korunk népbetegsége a funkcionális analfabetizmus. A betűk ismerete ellenére sokan nem rendelkeznek az értelmes írás és olvasás készségével. Itt nem a számítógépfüggő, életidegen ifjakról van szó. Hanem azokról a kvalifikált kiválóságokról, akik diplomájuk, sőt doktori fokozataik ellenére sem értik, amit olvasnak, képtelenek felfogni egy szöveg valóságos tartalmát. Márpedig ha a választói cenzus kiindulópontja a funkcionális analfabetizmus lenne, nem lenne szabad urnákhoz engedni a politikai elit színét-javát, de jórészt azt a réteget sem, amely elvileg írni tudásából él, és rendszeresen a véleményével kérkedik. A politikai elemzőket, a tanácsadókat, az újságírókat. Ezek többsége látványosan nem érti a másik mondandóját. De nem elég, hogy nem érti, küldetésének tartja, hogy a másik szavait félreértse, félremagyarázza, tévesen interpretálja. Persze ez sem meglepő, hiszen a magyar nyelv legelemibb szabályaival sincsenek tisztában. Általában nem ismerik a feltételes módot. Ha egy nem kívánt esemény bekövetkezése valamely feltétel teljesüléséhez kötött, akkor nem az eseményt kell kárhoztatni, hanem a feltétel teljesülését elkerülni. Egy egyszerű példával illusztrálva a tételt: Józsika azt mondja Pistikének, ha megütsz, orrba váglak. Erre Pistike rohan árulkodni, hogy Józsika orrba akarja őt vágni. Ez így lehangolóan primitívnek hat, pedig a honi politikai viták sokasága effélék nyomán robban ki, ezen a nívón zajlik. A vitázók többségének a szavak jelentéséről csak egészen halvány sejtései vannak. Néhány kirívó, de rendszeresen visszatérő példát említve: a hazugság nem azonos a tévedéssel, a vád a rágalommal, a tagadás a cáfolattal.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
néhai Ch.Pilot
2017. augusztus 30. 00:15
Az analfabéta elsősorban írástudatlant jelent. Az "írástudatlan" pedig nemcsak azt jelenti, hogy nem tudja elolvasni, vagy értelmezni az írást, hanem, hogy írni sem tud. Szerva ott, Ugró elvtárs!
krotak
2017. augusztus 29. 20:00
Az élő beszéddel is baj van. Az a vállalat, aki... kilenc óra magasságában... arról nem is beszélve, hogy tudálékos, félművelt emberek miért tartják fontosnak olyan idegen szavak használatát, melyeknek a jelentésével nincsenek tisztában?
puszika
2017. augusztus 29. 19:38
Mert ez a törvény!! Nem tudtad??
balbako_
2017. augusztus 29. 14:44
Kiizzadt a Jobbik egy baromságot, ami - csakúgy mint a többi "korszakos "ötletük hamvába holt. Most Simicska melengeti az odakozmált löttyöt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!