Szabadság és tehetségtelenség – Napi Maxima

2017. augusztus 25. 10:13

A véleménynyilvánítás teljes szabadsága nem kompenzálja a tehetségtelenséget.

2017. augusztus 25. 10:13
Nicolás Gómez Dávila
Escolios

Napi Maxima - Szalai Zoltán rovata

 

„A véleménynyilvánítás teljes szabadsága nem kompenzálja a tehetségtelenséget.”

In: Nicolás Gómez Dávila: Escolios a un texto implicito II., Bogotá:1977, p. 194.

 

Nicolás Gómez Dávila (1913-1994) a huszadik század egyik utolsó ellenforradalmára. A kolumbiai filozófus a felvilágosodás utáni korszak szinte minden vélt vagy valós eredményét és értékét megkérdőjelezte. Mi van, ha nem a modernitás és a szabadság eredményez esztétikai szépséget és boldogságot, hanem a tradíció és a hierarchia? Mi van, ha jó és rossz mégis mindig felismerhető és elkülöníthető? Mi van, ha a tudományok abszolútumként való kezelése nem hogy előre mozdítja, hanem egyenesen megköti az emberi felismerést? Gómez Dávila a demokráciát a nyugati világot gúzsba kötő tabunak tartotta, amelyre visszavezette annak dekadenciáját. Elveszett ügyek utolsó védelmezőjeként művével szellemi „akadályt” állított az újkor és a felvilágosodás emberének. Gabriel García Márquez következőképpen vélekedett róla: „Ha nem lennék kommunista, pontosan úgy gondolkodnék, mint Gómez Dávila.”

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kaltran
2017. augusztus 26. 12:38
A sort lehetne folytatni. Ha nem lett volna Beatles és társai (bármennyire is komáltuk őket) ma nem lenne ez a liberális migránssimogató őrület. Mondhatnók: Sorost is a Beatles tette naggyá, akár elismerjük akár nem.
dé208
2017. augusztus 25. 15:00
"Mi van, ha jó és rossz mégis mindig felismerhető és elkülöníthető? " A jó mindig nyitott a rosszra ám a rossz soha nem hajlik a jó felé pontosan erről lehet felismerni. "Mi van, ha nem a modernitás és a szabadság eredményez esztétikai szépséget és boldogságot, hanem a tradíció és a hierarchia? " És mi van ha nem ?
Mich
2017. augusztus 25. 11:09
„A véleménynyilvánítás teljes szabadsága nem kompenzálja a tehetségtelenséget.” Ez jó!
fogd a pénzt és kuss
2017. augusztus 25. 10:55
..és e sorok alatt vigyorog juhász péter :-)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!