Afrika Magyarországa?

2017. augusztus 08. 07:10

Ami ebben az afrikai országban történik, az maga a csoda.

2017. augusztus 08. 07:10
Lovas István
Magyar Hírlap

„Ami ebben az afrikai országban történik, az maga a csoda. Vajon ki olvasott arról egyetlenegyszer is, hogy a nagy migránsvándorlásban valaki Ruandából érkezett volna Európába? A válasz: senki. Ami nyilván máris egy ok a migránsbarát nyugati fősodratú sajtó Kagamé ellenességére.

Ruanda az az ország, amely nemcsak az illiberálisan demokratikus Szingapúrról vesz mintát, de szerződést is kötött vele. Még a kilencvenes évek vége felé a szingapúri kereskedelmi-ipari minisztérium és a külügyminisztérium tizenöt társminisztériummal és hatvan hatóság együttműködésével létrehozta a Singapore Cooperation Enterprise-t (SCE), amelynek feladata sikerreceptek eladása külföldön és – kérésre – helyszíni megvalósításuk. Ezzel kötött szerződést Ruanda, de nem egy részterület, hanem az egész ország sikeressé tételére. És lőn.

A szerződéskötés nyomán a csádi szegénységgel indult ország fővárosából, Kigaliból eltűntek a többi afrikai országra olyannyira jellemző kóbor kutyák, kolduló gyerekek, prostituáltak, agresszív árusok – és a gödrök. A szintén Ruandát bíráló Guardian szerint Kigali Afrika legtisztább fővárosa. Olyannyira tiszta, gondozott és zöld, írja a Guardian, hogy az esküvőjüket ünneplő párok megállnak kocsijukkal és beleállnak a növényzettel, virágokkal gyönyörűen díszített körforgalmak közepében lévő pompázatos virágágyasokba fényképezgetni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
duzur
2017. augusztus 09. 12:24
Sokat foglalkoztat ez a témakör és tudom, hogy több oldalról is könnyen támadható. Pld, ha a rendbetételt, fölényeskedö beavatkozásnak minösítik. Pláne, ha nyugati országokból jönnek ezek az impulzusok. És persze a korrupt felsö afrikai réteg, nem örül a rendcsinálásnak... Talán éppen ezért, egy lépcsös folyamat lehetne a megoldás. Vagyis miután Szingapur átadta Ruandának a know-howt, ami szükséges egy ilyen metamorfózishoz, a továbbiakban Ruanda lehetne a "fejlesztöje" egy másik afrikai országnak és így tovább. Ezáltal már nem kivülröl, más földrészekröl jönnének az okoskodók, hanem a szomszédböl. Gondolom, ez az elképzelésem se naívabb más terveknél...
kerekperec
2017. augusztus 09. 01:02
"az amerikai kongresszus újabban naponta szavaz meg neki nem tetsző országokra szankciókat és háborús fenyegetéseket." Te barom Lovas, mikor hagyod abba az amerikai ellenes szófosásaidat ? Te barom, te !
Timur Link
2017. augusztus 08. 20:39
Sajnos éppen mostanság volt hír, hogy kegyetlen ruandai erőszaktevőt ítéltek el Nagy-Britanniában! Borzalmas alakok mindenütt teremnek!
balbako_
2017. augusztus 08. 18:43
Lovas mindig hoz érdekes híreket a nagyvilágból.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!