Államalapító Szent István királyunk és az új kenyér ünnepe

2017. augusztus 22. 07:06

A keletről érkezett pogány magyarok vállára Szent István helyezte a kereszténység nyugati keresztjét, amelyet letenni nem tudunk.

2017. augusztus 22. 07:06
Kövér László
Magyar Hírlap

„Mi a Szent István-i erő titka, tisztelt Hölgyeim és Uraim, amely így összekovácsolta egy ezredév harmincnégy magyar nemzedékét? E nem könnyű kérdésre minden magyar nemzedéknek önmagának, a saját történelmi idejében és körülményei között kell választ találnia.

»A hit a tettek híján meghal« – hagyta hátra ránk Szent István királyunk az Intelmeiben, márpedig az ő államalapító, egyházépítő és nemzeterősítő tettei jószerivel megszámlálhatatlanok és felbecsülhetetlenek. A keletről érkezett pogány magyarok vállára Szent István helyezte a kereszténység nyugati keresztjét, amelyet letenni nem tudunk, amely a megsemmisülés örök veszélyével szemben a megmaradás örök reményét egyedi módon sugározza a magyar sorstörténetben.

Az európai államfejlődésben szintén egyedi módon Szent István magyar államának alapját nem pusztán az egyént egy másik, hatalmasabb egyénhez kapcsoló hűbéri magánkötelékek, hanem az egyént az összességhez fűző spirituális kötelékek képezték. Ezt az összességfogalmat – ami nem más, mint a modern nemzet és nemzetállam korai, eszmei előképe – Szent István koronája mint »a nemzeti akaratnyilvánítás szimbolikus eszköze« testesítette meg, és tartalmát a 13. századtól kialakuló Szent Korona-tan foglalta össze.” 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 89 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
exfahrenheit
2017. augusztus 22. 07:18
akkor nem kéne kufárkodni a keleti ortodoxiával, mert ahhoz sem Szent Istvánnak, sem a magyarságnak soha semmi köze nem volt. http://mandiner.hu/cikk/20170820_semjen_halaval_tartozunk_a_keleti_keresztenysegnek
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!