Lombikvihar – Gondolatok a mesterséges megtermékenyítésről

2017. augusztus 30. 15:00

Rövid idő és kevés esetszám áll még rendelkezésünkre ahhoz, hogy egyértelműen kijelenthessük: a lombikbébik tömegei és az ő utódaik az átlagnak megfelelően egészséges felnőttekké válnak, és nem gyakoribb körükben a genetikai betegségek kockázata.

2017. augusztus 30. 15:00
Kölnei Lívia
Képmás blog

„Végül, de nem utolsó sorban rövid idő és kevés esetszám áll még rendelkezésünkre ahhoz, hogy egyértelműen kijelenthessük: a lombikbébik tömegei és az ő utódaik az átlagnak megfelelően egészséges felnőttekké válnak, és nem gyakoribb körükben a genetikai betegségek kockázata. A lombiktechnika ugyanis mindennek nevezhető, csak kíméletes technológiának nem – sem a kihordó anya, sem az így fogantatott ember szempontjából. Tudom, ezeket a sorokat olvasva felszisszennek, sőt, talán meg is haragszanak rám azok a szülők, akik úgy vélik, hogy az így fogant gyönyörű, aranyos kisgyermekük minden ellenérvet és fanyalgást már önmagában lesöpör az asztalról.

Ők az az embercsoport, akik rengeteg lelki gyötrelmen, reménykedésen, kétségbeesésen, fizikai fájdalmon, megalázó szituáción mentek át. Tiszteletet és együttérzést érdemelnek (és követelnek is) emiatt – ugyanakkor be kell látnunk (és nekik is be kellene látniuk), hogy soha nem lesznek képesek objektív véleményt mondani ebben a témában. Aki nap mint nap dédelgetheti régóta vágyott gyermekét, soha nem fogja azt mondani, hogy bármi aggályos lehet a mesterséges megtermékenyítéssel kapcsolatban (akár erkölcsileg, akár tudományosan). Soha nem fogja beismerni, hogy esetleges rossz hozzáállása („nekem jár a gyerek”) erkölcsileg aggályos lehet, ehelyett arra fog hivatkozni, hogy bolond lett volna nem kihasználni a tudomány kínálta lehetőségeket. (Az önző birtoklásvágy egyébként személyiség- és nem helyzetfüggő, a természetes szülőkre is jellemző lehet.) Az átélt szörnyűségeket, saját testében a hormon- és egyéb kezelések okozta (esetleg tartós) károsodásokat bagatellizálni fogja a megnyert eredmény fényében. Mindvégig reménykedni fog, hogy ez a természetestől drasztikusan eltérő megtermékenyítési módszer semmilyen kárt nem okoz gyermekének, ha mégis erre utaló jeleket tapasztal, hajlamos lesz azokat bármi másnak tulajdonítani. Ilyenek vagyunk mi, emberek: a végsőkig ragaszkodunk és mentjük saját tetteinket, véleményünket. Fontosnak tartom, hogy az egyház döntéshozói meghallgassák azokat a szülőket, akik gyakorló hívőként megküzdöttek erkölcsi aggályaikkal, és a mesterséges megtermékenyítés mellett döntöttek. Érveiket érdemes mérlegre tenni, nem pedig egyszerűen lesöpörni az asztalról.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
vanádium
2017. augusztus 31. 11:00
A cikk közölt részletének utolsó két mondatához van hozzászólásom.Az egyháznak , különösen a római katolikus egyháznak semmi köze sem a természetes , sem a mesterséges megtermékenyítéshez .Az egyház gazdasági és lelki terror uralkodása érdekében kivonta / kivonja papjait és apácáit a társadalom működése és fennmaradása szempontjából elsőrendűen fontos utód nemzésből. A papi nőtlenség és az apácai szüzességi fogadalom megkövetelése erkölcsileg kizárja őket a témából. Mint tudjuk azonban a római katolikus egyházra nem az erkölcsösség a jellemző , hanem a befolyás a hatalomra és a lelkek gúzsba kötésére.A római katolikus egyház mindig áldását adta a háborúkra - minő álnokság, a szemben álló felek mindegyikére.A háborúkban sok tízmillió ember esett el , akik maguk is produktumai voltak a nemzésnek és potenciális nemzők a további nemzedékek számára.Ezek tízmilliók nem voltak fontosak az egyháznak?
annamanna
2017. augusztus 31. 04:26
"az MSZP-s Bangóné Borbély Ildikó szerdán egy őszinte videós üzenetben beszélt arról, hogy a három gyerekéből az első kettő lombikprogramban született, és hogy minden negyedik magyar párt érint ez a „népbetegség”. Ő büszke azokra, akik a lelki terheket is vállalva végigjárják ezt az utat, és támogatják is őket. A videót alább tudja megtekinteni. https://www.facebook.com/mszpfb/videos/1566237906767267/ " http://index.hu/belfold/2017/08/30/lombikprogram_kiserletezes_semjen_bangone_mszp_balog/#
Pelikánkutyája
2017. augusztus 30. 23:44
Szerinte aggályos, hogy "a lombikbébik tömegei és az ő utódaik az átlagnak megfelelően egészséges felnőttekké válnak, és nem gyakoribb körükben a genetikai betegségek kockázata." Ez most alátámasztott tény? Mert akkor be kell hívni az orosz katonákat, hogy mint '45-ben, járják végig az országot és "természetes úton" termékenyítsék meg - esetleg alkalmatlan férjük helyett- a magyar nőket. És olcsóbb mint a lombik. Ráadásul eszerint nincs genetikai kockázat sem.
Pinter68
2017. augusztus 30. 15:50
Vajon milyen logika mentén mond ez a derék hölgyemény erkölcsi ítéletet az fölött, aki azért veszi igénybe a modern orvostudomány segítségét, hogy gyermeke szülessen, ahhoz képest mondjuk, aki meg azért, hogy kigyógyuljon a tüdőgyulladásából?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!