Nem szexista a Google-mérnök, csak a közismert valóságot írta le

2017. augusztus 11. 17:04

Ahogy a jobboldal tagadni képes az evolúció vagy a klímaváltozás tudományos megalapozottságát, úgy a baloldal hajlamos tagadni az IQ-ra vonatkozó és a nemi különbségek biológiájának tudományos megalapozottságát.

2017. augusztus 11. 17:04
David Harsanyi
The Federalist

„A Gizmodo »sokszínűségellenes levélnek« titulálja a Google mérnökének belső feljegyzését a vállalat szokszínűségi politikájáról. A Recode szerint a levél »szexista«. A legtöbb hírportál hasonló jelzőkkel illeti. A feljegyzés hirtelen ismertté vált. (Frissítés: a Google közben kirúgta a szerzőt a „nemi sztereotípiák bebetonozásáért”.) Igazából az a probléma, hogy a vezető szoftverfejlesztő elkövette a három legbotrányosabb gondolatbűnt, amit a mai amerikai társadalomban el lehet követni.

Az első az volt, hogy felvetette, hogy a meritokrácia talán egészségesebb egy vállalat számára, mint a fajon, etnikumon, nemen való rugózás. A második, hogy rámutatott, hogy a világnézeti sokszínűség is számít. A harmadik, és egyben a legsúlyosabb gondolatbűn az volt, hogy rámutatott: a nők és férfiak általánosságban véve igenis különbözőek mind fizikailag, mind pszichológiailag, és ezért aztán másban tűnnek ki.

»Átlagosan – állítja a mérnök – férfiak és nők sok mindenben különböznek biológiailag.« Ezután vakmerően azzal gyanúsítja a nőket, hogy »általánosságban nagyobb érdeklődést mutatnak az emberek, mint a dolgok iránt«, hogy »empatikusabbak« és »nyitottabbak« az »érzések és a szépség« iránt, hogy kevésbé rámenősek, mint a férfiak, és kisebb az érdeklődésük a vezető szerepek iránt. A nők, mondja az  illető, »kooperatívabbak«, mint a férfiak, és jobban figyelnek a »munka és magánélet egyensúlyára«. (…)

A mérnök szerző nagyszerű munkát végzett, hogy feljegyzésében elmagyarázza, hogy miként tud nagyon különféle dolgokat behozni a vállalatba a liberálisok és a konzervatívok eltérő filozófiai alapállása. »Egyik oldal sem – írja – 100 százalékig korrekt, és mindkét nézőpont szükséges egy működő társadalomhoz, vagy ebben az esetben, egy működő vállalathoz.«

Ahogy a jobboldal tagadni képes az evolúció vagy a klímaváltozás tudományos megalapozottságát, úgy a baloldal hajlamos tagadni az IQ-ra vonatkozó és a nemi különbségek biológiájának tudományos megalapozottságát, ami »súlyos csúsztatásokhoz vezet, annak el nem ismeréséhez, amit már megvizsgáltak, és olyan mítoszok fenntartásához, mint a társadalmi konstrukció elmélete vagy a férfi-női bérkülönbségekről szóló mesék.«

Pontosan ez az, amit a Google most megerősített azzal, hogy így reagált.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 78 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
néhai Ch.Pilot
2017. augusztus 13. 21:38
A Google egy emberellenes szervezet.
Zokni
2017. augusztus 12. 13:55
"...»súlyos csúsztatásokhoz vezet, annak el nem ismeréséhez, amit már megvizsgáltak, és olyan mítoszok fenntartásához, mint a társadalmi konstrukció elmélete vagy a férfi-női bérkülönbségekről szóló mesék..." - írja, elkövetve a műszakiak szokásos logikai bakugrását egy mérnökember védelmében. Azaz, hogy bizonyos jelenségekből simán átlép a virtuális igazság világába, amikor sokszor és tényszerűen igazolható evidenciákat tesz fel a Star Wars-kozmoszba, mint egyébként - bizonyára - egy klasszikus rajongóhoz illik...
madarasi.abel
2017. augusztus 11. 18:53
Korrekt cikk.
abraxas
2017. augusztus 11. 18:24
A breibart is indított egy interjúsorozatot volt vagy jelenlegi google alkalmazottakkal, érdemes belenézni: http://www.breitbart.com/tech/2017/08/09/rebels-of-google-management-verge-of-tears-trump-win/
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!