Mi, konzervatívok

2017. augusztus 14. 13:38

A konzervatív ember inkább a papoktól, vagy a papnak kinéző, szakrális aurát gerjesztő emberektől várja az útmutatást, nem a tudósoktól és a filozófusoktól.

2017. augusztus 14. 13:38
Borbély András
Transindex

„A konzervatív ember azt a hitét akarja megőrizni, hogy van törvény ezen a földön. De ez a törvény korábbi, mint az értelem törvényei, ez a törvény a vallás és a kinyilatkoztatás törvénye. És ez a törvény jobb, bölcsebb, mint az emberek által kiagyalt törvények. A konzervatív ember tudja, hogy szemben a forradalmi gondolkodókkal, az ember lényegéről és küldetéséről a végső szót a vallás egy egészen más tudásrendszerben és egy másik korban már kimondta. Így annak beteljesítéséhez nincs szükség forradalomra vagy végtelen fejlődésre. Csak mivel régen lett ez kimondva, ő maga sem emlékszik világosan vissza erre a lényegre. Ezért a konzervatív ember inkább a papoktól, vagy a papnak kinéző, szakrális aurát gerjesztő emberektől várja az útmutatást, nem a tudósoktól és a filozófusoktól. A homályosságot kedveli, mert ezzel is hű akar maradni az igazsághoz, amely az idők során elhomályosult.

Jobb pillanataiban azért megérti, hogy Krisztus szava, mely szerint meg kell adni a császárnak (a politikai hatalomnak), ami a császáré, és Istennek, ami az Istené, nem kompromisszum. Bárhogy is vádolják gyávasággal, olykor megérti, hogy Krisztus ezzel azt mondta: az államhatalmat és az üdvösséget külön kell választani, szemben azzal, ahogyan korábban, az Ószövetségben, és később, a keresztény egyházakban összemosódott a világi-politikai ügy az üdvösség ügyével.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
br-o
2017. augusztus 15. 10:13
Konzervatív emberként nem várok útmutatást senkitől, mert biztos értékrendem van. És a tudóst sem pocskondiázom, mert az igazi tudós tényekkel dolgozik. Mérhető, modellezhető, bizonyítható tényekkel.
Karbantartó9
2017. augusztus 14. 22:44
Na!
Pelikánkutyája
2017. augusztus 14. 22:38
Kedves Borbély András! Egy szakrális aurát sugárzó gondolkodó erre az írásra azt mondaná, hogy -fiam, ezen még elmélkedj, dolgozz még egy kicsit- és még többet -először is tisztázd a fogalmakat (pl. mi a "vallás" fogalma -ennek a használatát pl. én inkább mellőzném, mert a vallások nevében bizony szörnyű dolgok történnek manapság is) -aki sokat markol, az keveset fog...(az alapgondolat "alapja" jó, a kifejtés viszont igencsak ellentmondásos). Mert így az író csak "szelet vet és vihart arat". És tényleg arra jut az olvasó, hogy a gondolatot hagyjuk csak a (szakrális aurát sugárzó) bölcsekre.
krakken96
2017. augusztus 14. 18:14
faszság. az amerikai alapítóatyák is kurvakonzervatívak meg liberálisok voltak annyira,hogy beleirták az emberi jogok Istentől erednek mégis megtiltották hivatalos egyház felállítását. filozófusok,hívők és deisták,katonák voltak,4nek volt egyetemi végzettsége. Locke,Rousseau és a többiek ötleteivel is teljesen tisztában voltak. a konzervatívok nem a tudománnyal viaskodnak sőt megpróbálják a tudományt beépíteni. nagy konzervatívok mint Bismarck,Edmund Burke az egyházak befolyása és az irracionalitás ellen is kiálltak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!