Tegyük fel, hogy Orbánnak igaza van

2017. augusztus 28. 10:54

Magyarország egyetlen esélye az orbánista Nyugat-kritika érvényesítésére az volna, ha a kiküszöbölhetetlen technológiai változásokat egy új szellemi kultúrába tudná becsatornázni.

2017. augusztus 28. 10:54
Béndek Péter
1000 A Mi Hazánk

„A probléma az, hogy egy nép sorsa csak egy (akár hosszú távú, pl. az itt rekonstruált) vízióval és – ettől nem elválaszthatóan – a történelmet napi szinten irányító erővonalak befolyásolási képességével változtatható meg, a kettővel együtt. Esetünkben azonban a napi szintű változások (=globális trendek) irányítására Orbánnak semmiféle befolyása nincs. Az a fénytörés, amit az utóbbi évek antiglobalista lázadása, a migráció és Putyin Nyugat-ellenes fordulata jelentett a hívek szemében, csupán apró erőgyűjtés volt a globalizáció újabb nekilódulása előtt – olyan korrekciós lehetőség, amelynek tapasztalatait a rendszer logikája máris magába építette és hasznosít a jövőben. Jelesül azt, hogy nem szabad hagyni dezintegrálódni a (nemzeti) társadalmakat a globalizáció nyomása alatt mielőtt a globalizáció maga nem képes megfelelően szinkronizálni a tőke, a munka és az áruk mozgását. Ezt a tanulságot hasznosítja most a francia-német tengely és ez fog bekövetkezni Amerikában is Trump rövidlátó (konszolidáció helyett a szövetségi állam bénultságát eredményező) politikája után.

A globalizációt hajtó verseny, nyereség- és hatékonyságnövelési logika és az ezt érvényre juttató technológiai változások (mindösszesen anyagi kultúra) olyan domináns ereje a történelem formálásának, amely alapvetően befolyásolja a szellemi kultúrát is, egy pro-materiális és egy ellenáramlatra bontva azt, de az utóbbi leginkább folyamatosan beépül a pro-materiális szellemi trendbe, korrigálhatja, de meg nem fordítja annak az irányát és logikáját. Magyarország egyetlen esélye az orbánista Nyugat-kritika érvényesítésére az volna, ha a kiküszöbölhetetlen technológiai stb. változásokat egy új (»magyaros«) szellemi kultúrába tudná becsatornázni, vagy – pontosabban – minél többet tudna egy innovatív (ami nem azt jelenti: progresszív) szellemi kultúrából az anyagi kultúra változásába beépíteni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2017. augusztus 29. 23:17
Nem tisztességes, hogy egy ingyenes újságban ilyen cikkek jelennek meg. Tessék a Mandinernek mindenkinek 100 forintot fizetnie, aki elolvas egy Béndek cikket! Ez így lenne tisztességes.
Szerintem
2017. augusztus 28. 18:49
"nem szabad hagyni dezintegrálódni a (nemzeti) társadalmakat a globalizáció nyomása alatt mielőtt a globalizáció maga nem képes megfelelően szinkronizálni a tőke, a munka és az áruk mozgását. Ezt a tanulságot hasznosítja most a francia-német tengely" Ezt pont a németeknél és a franciáknál nem látom, hogy vigyáznának, nehogy dezintegrálódjon a (nemzeti) társadalom. Náluk egyéb más tanulság hasznosítását se látom.
tango47
2017. augusztus 28. 18:30
Zavaros gondolatok, viszont rendszer sincs bennük.
zakar zoltán béla
2017. augusztus 28. 15:00
Ez nem vita tárgya
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!