Vidékinek maradni

2017. augusztus 27. 20:18

A vidék nem más, mint egyszerre küzdeni és megbékélni az élettel. Ennek az elveszett tudásnak az újra megszerzése nem indulhat el máshonnan csak vidékről

2017. augusztus 27. 20:18
B. Varga Judit
Látószög

„A falu elvárosiasodott: daloló kisbusz hozza naponta a friss pékárut, egy másik a mirelitet, egy harmadik a fagylaltot. A posta zöld autója csak kétszer vagy egyszer tülköl hetente. A porták berendezése a nagyobb városban megvett műanyag.

A vidék jelentéstartalma megváltozott. Valaha értékrend volt, élettapasztalat, kulcsszavai az önellátás, az önigazgatás, a közösség és a spiritualitás voltak. Mára a tiszta levegő, a madárdal és a természet csöndje szinonimája lett; elmosódott fogalom, szétesőben lévő divat, átmeneti állapot. Még akkor is, ha van néhány régi értékeket hordozó, a csodavárással felhagyó példa: Komlóska, Érpatak, Tiszavasvári. Ők tudták, amikor saját lábukra álltak, hogy az ezeréves munka alapú közösség értékeit állítják vissza. Tudták, hogy a vidék nem más, mint egyszerre küzdeni és megbékélni az élettel.

Ennek az elveszett tudásnak az újra megszerzése nem indulhat el máshonnan csak vidékről, a vidéki ember szívósságából, bölcsességéből és hitéből. Ezért megtartó közöttük lenni és a nagyvárosban (is) vidékinek maradni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
noMores
2017. augusztus 28. 18:41
Sajnos akarhol jarok az orszagban, a fiatalok menekulnek videkrol. A hangzatos "csaladi gazdasagok"-bol annyi lett, hogy par haveri csalad iszonyu sok foldet kapott...
írmag
2017. augusztus 28. 07:41
A rendszerváltást nem a nemzeti vagyon szétlopásával, hanem a városba terelt vidéki emberek hazatelepedésének lehetőségével kellett volna kezdeni, egy kis kamatmentes kölcsönnel és a mezőgazdaságból megélést segítve. Elmaradt volna a tszvagyonok szétlopása is a bennfentesek harácsolásával. Van mit pótolni a belátható méretű kertgazdálkodás területén is!
Vasvirág
2017. augusztus 28. 07:23
https://youtu.be/SosD_fdUIvs
balbako_
2017. augusztus 28. 06:32
Egyetértek a szerzővel, de azt is hozzátenném, hogy sok városi megtelepedik vidéken - itt a fatornyos falumban is - és azok dolgoznak azon, hogy a vidék újra élhető, sőt újfent értékrenddé váljon kulcsszavai az önellátás, az önigazgatás, a közösség és a spiritualitás legyen. (És persze a szilárd magyarságtudaté!)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!