Ne etesd a trollt!

2017. július 05. 09:08

A trollok, akár a klasszikus Joker figura, a káosz ügynökei az internetes közösségekben.

2017. július 05. 09:08
Ternovics Fruzsina
Mindset Pszichológia

„A trollok, akár a klasszikus Joker figura, a káosz ügynökei az internetes közösségekben. Egy kutatásban a Wikipedián trollkodókkal készült interjúk alapján a fő motivációik az unalom, figyelemfelkeltés, bosszú, élvezet vágy a károkozásra egy közösségben. Vizsgálatok alapján személyiségükben a szadizmus jelenik meg a legerősebben, míg a nárcizmussal kevésbe összeköthető a viselkedésük. Azért trollkodnak, mert élvezik. 

A zavarkeltő és látszólag értelmetlen, céltalan mód különbözteti meg őket más online antiszociális viselkedéstől, például a cyber-bullying-tól, aminek direktebb a célja és a sértegető személy is ritkábban bújik az anonimitás álcája mögé. Longitudinális kutatásokban azt találták, hogy az antiszociális viselkedés az idő elteltével egyre romlik, a posztjaik egyre durvábbak lesznek. Ha a posztok minőségét nézzük, kevesebb pozitív szót használnak, többet káromkodnak, nem használnak feltételes módot és a központozás is általában helytelen vagy eltúlzott, szövegeik nehezebben érhetőek. Szignifikánsan többet kommentelnek, mint az átlagos felhasználók és egy konkrét poszt alatt is sokkal többet válaszolnak.

Hogyan védekezhetünk?

Leghasznosabb praktikus tanács ellenük a »Ne etesd a trollt« technika, tehát ha egészen egyszerűen ignoráljuk a trollkodó kommentet, semmilyen formán nem reagálunk rá. Emellett a felhasználók által gyakran alkalmazott módszer, amikor nyilvánvalóvá teszik, hogy felismerték a trollt, de nem vele bonyolódnak diskurzusba, hanem ezt egymással beszélik meg, a trollról E/3-ban beszélve, esetleg értékelve azt is, hogy mennyire volt hatékony vagy szórakoztató a támadás. Ez is egy nagyon hasznos módszer lehet, hiszen a trollkodók elemi célja a bomlasztás, amit, ha a közösség összezár, a trollnak sokkal nehezebb lesz elérni.

Illetve az online platformok legtöbbjébe beleépítettek olyan funkciókat, amelyek segítségével a felhasználók szembeszállhatnak az antiszociális viselkedéssel, mint például a posztok fel és leszavazása, a sértő posztok jelentésének lehetősége és más felhasználók blokkolása vagy ha a közösség moderátorai törlik a sértő posztot.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bolond Istók
2017. július 06. 02:56
"Egy kutatásban a Wikipedián trollkodókkal készült interjúk alapján a fő motivációik az unalom, figyelemfelkeltés, bosszú, élvezet vágy a károkozásra egy közösségben. Vizsgálatok alapján személyiségükben a szadizmus jelenik meg a legerősebben, míg a nárcizmussal kevésbe összeköthető a viselkedésük. Azért trollkodnak, mert élvezik." Na ki írta már többször, hogy neki a Mandin való kommentelés szórakozás vagyis élvezi. És láthatóan élvezi, olyan neki mint valami drog. Egy veszélyes pszichopata, egy megszállott... "Szignifikánsan többet kommentelnek, mint az átlagos felhasználók és egy konkrét poszt alatt is sokkal többet válaszolnak." A tegnapi nap termése közel 160 komment, de volt már 200 fölött is: http://mandiner.hu/_felhasznalo/dream_killer/140/ "Sokan vélik úgy, hogy az álnév álcája mögül és a következmény nélküliség tudatában gyalázkodó internetes trollok csak egy szociopata egyénekből álló hangos, ámde szűk kisebbségi csoportot alkotnak a hozzászólók népes táborán belül. Ezt a feltételezést a kommentelési szokásokról készített felmérések, illetve a trollok személyiségszerkezetével kapcsolatos kutatások is megerősítik. Egyes tanulmányok rámutatnak, hogy a trollkodás hátterében egyaránt tetten érhetők biológiai, illetve pszichés eredetű hajlamosító tényezők, köztük a súlyos személyiségzavar, a pszichopátia, vagy bizonyos abnormális viselkedési formák, mint amilyen az elfojtott narcizmus, a szexuális aberráció vagy akár a szadizmus, és természetesen bizonyos elmekórtani szimptómák is." http://www.origo.hu/tudomany/20170304-egy-friss-kutatas-szerint-a-hangado-trollok-sajatos-internetes-szubkulturat-termelnek-ki.html
robag
2017. július 05. 21:13
Hasznos cikk. Köszönjük.
kizökkentidő
2017. július 05. 13:24
Itt a mandin elég jól meg van oldva ez a kérdés. A hozzászóló számára nem kívánatos tagokat remekül ki lehet iktatni egyéni fontossági sorrend szerint. Általában az interneten is pár kattintással megszabadulhatunk a nem kívánt személyektöl. (a való világban nem mindig ilyen egyszerű a történet sajnos)
írmag
2017. július 05. 11:51
Megszívlelendő írás! A viselkedés kialakított eszközei az önálló gondolatok látszatát imitálják, de az eszköz megteremtése maga az irányítás, az őstroll bőrkötésben. (Nézz körül (busz, villamos, kocsma, stb), a világ átalakult általa, aranyásók fémkeresővel, cél nélkül.)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!