Orbán és a pénz

2017. július 17. 10:29

Kétségtelen, hogy a megrövidítésben, vagyis összességében a társadalom elszegényítésében, az Orbán-kormány különösen találékonynak bizonyult és bizonyul.

2017. július 17. 10:29
Kabai Domokos Lajos
Bekiáltás

„Dagadhat a honfiúi kebel!

És bizonyára dagad is. Ebben a helyzetben csupán egy dologra szeretnék figyelmeztetni. A pénzt nem valahogy csinálják, amint ezt fent idézett beszédében kifejtette a magyar kormányfő, hanem a bonyolult társadalmi munkamegosztás során az értéket teremtő, szellemi és fizikai erőfeszítések összességének következtében jön létre, mint az ezt az értéket kifejező, szimbolikus csereeszköz. Ha részben vagy egészben elmarad a többletérték létrehozása, mert például egy adott ország kormányai nem teremtenek ehhez kedvező feltételeket, akkor nem marad más hátra, mint az, ami Magyarországon is történt és történik: megrövidítik azokat, akik létrehozták és létrehozzák a pénz hátterében lévő, a célokhoz képest a kelleténél kisebb értékeket.

Kétségtelen, hogy a megrövidítésben, vagyis összességében a társadalom elszegényítésében, az Orbán-kormány különösen találékonynak bizonyult és bizonyul. Az úgymond pénzcsinálás - valójában a jövedelemátcsoportosítás - eszközei közé tartozik a (kis)keresetek és a (magyarországi) vállalkozások bevételeinek és jövedelmének túladóztatása, az árucikkek többségének árára rakódó 27 százalékos forgalmi adó, a benzin- és a gázolaj árát terhelő, összességében több mint 50 százalékos adóterhelés, az oktatásból, az egészségügyből, a szociális, a közszolgáltatási, a közlekedési, a közigazgatási szférából kivont milliárdok és így tovább, és így tovább.

Persze jó ideje nyilvánvaló már, hogy ezek a lépten-nyomon ismételt érvek a híveket nem ingathatják meg. Az ő bizalmuk töretlen a vezér iránt. E tekintetben Orbán Viktor egyelőre nem is téved nagyon, amikor a vizes vébéhez hasonló presztízsrendezvényeket szorgalmaz feltétlen követőinek elvarázsolására. Mert ők gondolkodás nélkül hitelt adnak a valahogyan való pénzcsinálás miniszterelnöki meséjének. A többségnek pedig – szintén egyelőre – láthatóan úgy is mindegy. Én is csak azért írtam meg e jegyzetet, hogy legalább magam ne veszítsem el a józan ítélőképességemet.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 60 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
antioxi
2017. július 17. 18:25
"... összességében a társadalom elszegényítésében, az Orbán-kormány különösen találékonynak bizonyult és bizonyul..." Miről beszél ez a jóember! Ismerem az országot Hosszúpályitól Sopronig, Salgótarjántól Pécsig és nem látok éhező- és nyomorgó embereket. Természetesen sokkal jobb lenne, ha az átlagos munkabérek jobban közelítenének az európai bérekhez, de mint tudjuk, ott a pázsitot is már kétszáz éve nyírják:)
néhai Ch.Pilot
2017. július 17. 18:21
Kabaikám! Elveszítetted. Már jóval korábban. Pénzért.
Peter8811
2017. július 17. 18:03
Bekiáltás? Inkább behazudás Kabai Domokos elvtárs.
Mindjárt
2017. július 17. 16:09
"Kétségtelen, hogy a megrövidítésben, vagyis összességében a társadalom elszegényítésében, az Orbán-kormány különösen találékonynak bizonyult és bizonyul. " Nagyon is hatékony. A felcsúti banda el tudja hitetni a kádárista nyugger fidesz birka híveivel, hogy jó nekik amikor a felcsúti meglopja őket. Jobbik TI DOLGOZTOK. ŐK LOPNAK plakátkampányától azért csinált be a felcsúti banda mert az megmutatta, hogy kik lopnak és az nem hasznos hanem káros még a fidesz birkáknak is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!